Ambasadorul irakian la ONU a cerut marti Consiliului de Securitate al organizatiei sa verifice acuzatiile potrivit carora gruparea Stat Islamic preleveaza organe umane pentru a-si finanta operatiunile, relateaza CBS, citat de Mediafax. Ambasadorul Mohamed Alhakim le-a spus reporterilor ca in ultimele saptamani, au fost descoperite cadavre cu incizii chirurgicale si fara rinichi sau alte organe, aruncate in gropi comune. "Avem cadavre. Veniti si examinati-le", a spus el. "Este clar ca lipsesc unele parti din ele", a adaugat ambasadorul.

El a afirmat, de asemenea, ca aproximativ zece medici au fost "executati" la Mosul pentru ca au refuzat sa participe la prelevarea de organe.

Alhakim a informat Consiliul de Securitate despre situatia din Irak si a acuzat SI de "genocid" impotriva unor grupuri etnice.

Emisarul ONU in Irak, Nikolai Mladenov, a declarat ca 790 de persoane au murit in ianuarie din cauza conflictului armat si a terorismului. El a subliniat numarul tot mai mare de informatii si acuzatii potrivit carora SI foloseste prelevarea de organe drept metoda de finantare, adaugand ca gruparea isi extinde tacticile de la zi la zi.

El a afirmat ca obiectivul cel mai presant al Irakului este sa recastige teritoriul vast cucerit de SI in ultimul an. Militantii sunniti au ocupat o treime din Irak si Siria vecina, teritorii in care au impus legea islamica.