Dupa patru ani de la inceputul revolutiei libiene, Abdel-Fattah Sisi, presedintele Egiptului, spune ca interventia din 2011 reprezinta o "misiune neterminata", scrie The Guardian.

Egiptul cere interventia Natiunilor Unite in Libia, dupa lansarea atacurilor aeriene asupra unor membri ai Statului Islamic, atacuri ce au urmat decapitarilor a 21 de crestini egipteni pe teritoriul Libiei. Insa statele vestice nu par sa fie de acord.

Presedintele egiptean, Abdel Fatah al-Sisi, a declarat marti ca doreste o rezolutie a Consiliului de Securitate ONU care sa autorizeze interventia in scopul rezolvarii crizei. "Nu exista nicio alta cale, luand in considerare acordul populatiei libiene si a guvernului si faptul ca acestia ne cer sa actionam", a declarat Sisi postului de radio francez Europe 1. "Nu le vom permite sa ne decapiteze copiii".

Consiliul de Securitate al ONU are programata o discutie pe tema Libiei miercuri, intr-o sesiune de urgenta. Sameh Shoukry, ministrul de externe egiptean, va fi prezent la aceasta intalnire. Diplomatii spun ca este putin probabil ca aceasta rezolutie sa treaca fie adoptata.

Luni, Egiptul a derulat prima actiune militara in Libia, trimitand avioane de lupta F16 pentru a bombarda o serie de tabere de antrenament si depozite de arme ale ISIS, ca urmare a masacrului cetatenilor egipteni. Cu toate acestea, Egiptul a sustinut discret fortele libiene loiale generalului Khalifa Haftar.

Uciderea in masa a cetatenilor egipteni din Libia a reprezentat prima mare atrocitate asumata de ISIS in afara zonei sale de influenta din Siria si Irak.

Sisi a numit interventia din Libia din 2011, condusa de NATO si sustinuta de statele din Golf, si care s-a finalizat prin inlaturarea lui Muammar Gaddafi, drept "o misiune neterminata".

Franta a cerut de asemenea Natiunilor Unite sa adopte "masuri" de a combate jihadul din Libia.