Presedintele rus Vladimir Putin a declarat marti ca rebelii prorusi din estul Ucrainei ar trebui sa permita retragerea ordonata si in condintii de siguranta a trupelor ucrainene inconjurate in orasul strategic Debaltseve, adaugand totodata ca Kievul nu ar trebui sa interzica soldatilor sai sa isi predea armele, transmite Reuters.

In cadrul unei conferinte de presa comune cu premierul Ungariei Viktor Orban, Vladimir Putin a declarat ca era de asteptat ca luptele sa continue la la Debaltseve, un nod de cale ferata strategic, insa ca se poate observa o diminuare semnificativa a luptelor de la intrarea in vigoare a armistitiului.

"Sper ca autoritatile ucrainene nu ii vor impiedica pe soldatii ucraineni sa depuna armele" si nu ii vor trimite in fata justitiei din acest motiv, a declarat Vladimir Putin.

De asemenea, el a spus ca Rusia apreciaza Acordurile de la Minsk, semnate la 12 februarie de catre Grupul de contact, din care fac reprezentanti ai Moscovei, Kievului, OSCE si lideri separatisti prorusi din estul Ucrainei, declarandu-se, totodata, "mai degraba optimist" in privinta respectarii si implementarii lor, relateaza Mediafax citand agentia Interfax.

"Apreciem foarte mult acordurile incheiate la Minsk. Este extrem de important ca partea ucraineana, autoritatile de la Kiev de fapt, sa fie de acord cu implementarea unei reforme constitutionale profunde, care sa satisfaca cererile cu privire la o oarecare independenta, indiferent cum s-ar numi - descentralizare, autonomie, federalizare -, in anumite regiuni ale tarii", a spus presedintele rus.

"Cu cat mai repede vor fi puse in practica prevederile privind incetarea ostilitatilor si retragerea tehnicii (militare), cu atat mai repede se vor crea conditii reale pentru ca solutionarea politica sa intre intr-o faza concreta", a adaugat el.

Totodata, presedintele rus considera ca Acordurile de la Minsk pot deveni un instrument juridic international in urma adoptarii unei rezolutii in Consiliul de Securitate al ONU.

"Eu cred ca un compromis exista si poate fi consacrat printr-o rezolutie a Consiliului de securitate al ONU. Federatia Rusa a venit cu aceasta initiativa. Daca acest lucru se va intampla, documentul de la Minsk va deveni un instrument juridic international. Daca nu, oricum este un instrument bun pentru a fi pus in aplicare", a afirmat Putin.

"Sper ca acordurile incheiate recent in Minsk vor fi respectate de ambele parti", a continuat el, declarandu-se "mai degraba optimist decat pesimist" in privinta respectarii si implementarii lor.