Presedintele rus Vladimir Putin si premierul ungar Viktor Orban au convenit marti asupra unui acord care presupune continuarea aprovizionarii Ungariei cu gaze rusesti, transmite Reuters. Vizita liderului rus la Budapesta comenteaza relatiile stranse ale Ungariei cu Kremlinul, in contextul in care Europa incearca sa tina la distanta Rusia ca urmare a interventiei sale in Ucraina.

Viktor Orban si Vladimir PutinFoto: Presedintia Rusiei

Faptul ca Putin s-a deplasat in Ungaria este, in sine, un indicator al relatiei bune dintre cele doua tari - liderul de la Kremlin nu a mai efectuat o vizita bilaterala intr-un stat UE din iunie 2014, cu putin inainte ca avionul Malaysia Airline sa fie doborat deasupra unei parti din Ucraina aflata sub controlul separatistilor sustinuti de Moscova.

Dupa mai multe ore de discutii, Vladimir Putin si premierul ungar Viktor Orban au anuntat ca au ajuns la un acord care prevede prelungirea contractului de provizionare cu gaze, care expira anul acesta. Cei doi lideri au precizat ca mai raman unele aspecte tehnice de rezolvat inainte ca noul acord sa fie semnat.

Orban a afirmat ca un obstacol important, o clauza in contractul care expira, ce impune Ungariei sa plateasca pentru gazul contractat dar pe care nu l-a folosit, a fost rezolvata. Astfel, Ungaria ar putea sa foloseasca gazul ramas in urmatorii ani, si sa plateasca atunci cand il utilizeaza. Premierul de la Budapesta nu a oferit insa si pretul pe care tara sa ar urma sa il plateasca pentru acest gaz.

Atat Orban cat si Putin au aratat ca vor sustine un succesor al proiectului South Stream, un gazoduct care ar fi trebuit sa pompeze gaz rusesc pe sub Marea Neagra pana in Europa sudica dar care a fost abandonat de Rusia in fata obiectiilor Bruxelles-ului.

O optiune invocata de ambii lideri a fost de extindere a unui gazoduct rus catre Turcia si care sa includa ramificatii prin Grecia si Balcani catre Ungaria.

"Daca ei (Comisia Europeana - n.red.) nu ne impiedica, atunci am putea realiza in principiu o parte din fostul proiect South Stream via Turcia", a afirmat Putin.

Apropierea lui Orban de Rusia nu este lipsita de costuri. Numerosi diplomati occidentali se arata alarmati de ceea ce percep drept alunecarea lui Orban catre orbita Kremlinului

Acasa, legaturile cu Rusia sunt extrem de incarcate pentru ca Ungaria s-a aflat timp de 4 decenii, dupa al Doilea Razboi Mondial, sub ocupatie sovietica. O revolta populara din 1956 impotriva conducerii de la Moscova a fost suprimata violent cu ajutorul tancuriloe Armatei Rosii.

Unul dintre cei mai importanti aliati ai lui Orban, mogulul Lajos Simicska, s-a indepartat luna aceasta de liderul de la Budapesta, un motiv important al racelii find politica fata de Rusia, a declarat pentru Reuters o sursa fanmiliarizata cu situatia.

Luni seara, in jur de 1000 de persoane au protestat la Budapesta impotriva vizitei lui Putin.