Un grup de ziaristi britanici de investigatie ofera, pornind de la imagini din satelit si analiza digitala a formei craterelor, cele mai solide dovezi publicate pana in prezent ca pozitii ale armatei ucrainene au fost bombardate din Rusia, scrie The Guardian.

Pozitii de tragere in interiorul RusieiFoto: bellingcat

In vara anului trecut, atunci cand pozitiile ucrainene au fost atacate in estul tarii, soldatii au fost surprinsi de ferocitatea bombardamentelor.

Echipa Bellingcat a analizat forma craterelor de pe trei campuri de lupta, unde armata ucraineana a fost atacata in forta, pentru a stabili traiectoria estimata si pozitiile de tragere.

Analizand fotografiile din satelit ale acestor presupuse pozitii de tragere, ziaristii au descoperit urme de pneuri si arsuri pe pamant similare celor produse de lansatoarele rusesti de rachete.

Cu o singura exceptie, pozitiile de tragere erau pe teritoriul rusesc. Mai mult, aceste urme nu existau pe fotografiile din satelit facute chiar inainte de atacuri.

Un expert militar independent a avertizat ca acuratetea analizei craterelor in determinarea directiei de tragere pe baza unor fotografii satelitare nu este dovedita stiintific dar a notat ca imaginile pozitiilor de tragere din Rusia sunt convingatoare si ridica intrebari legate de activitatea soldatilor rusi in acea zona.

Bellingcat s-a concentrat pe trei lupte care au avut loc in iulie, cand separatistii au respins o ofensiva a fortelor guvernamentale care cucerisera o sectiune mare a granitei ruso-ucrainene. Contraofensiva separatistilor a fost sustinuta cu artilerie grea, care s-a dovedit decisiva in respingerea armatei ucrainene din regiunile Donetsk si Lugansk.