Circa 30.000 de persoane s-au adunat luni seara la Copenhaga pentru a aduce un omagiu victimelor atacurilor comise in weekend contra comunitatii evreiesti si unui loc simbolic al libertatii de exprimare, care au facut doi morti si cinci raniti, potrivit Agerpres.

"Sunt 30.000 de persoane, asa cum ne-am asteptat", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al politiei din capitala daneza.

"Vreau sa spun in seara asta tuturor evreilor danezi: nu sunteti singuri", a afirmat seful guvernului danez, Helle Thorning-Schmidt, in fata multimii adunate in apropierea centrului cultural unde a avut loc primul atac armat sambata dupa-amiaza.

"Noi insistam sa traim o viata libera, in securitate, intr-o tara democratica. De aceea suntem aici in aceasta seara", a mai spus ea. "Cand altii incearca sa ne sperie si sa ne desparta, raspunsul nostru este intotdeauna o comunitate unita".

"Un atac impotriva evreilor din Danemarca este un atac impotriva Danemarcei", a subliniat ea, referindu-se la tirurile ce au vizat sinagoga din Copenhaga si au ucis un evreu de 37 de ani.

Ea a multumit de asemenea, in limba franceza, "poporului francez... care ne intinde mana in acest moment dificil".

Ambasadorul Frantei in Danemarca, Francois Zimeray, martor al primului atac armat, a luat de asemenea cuvantul. Pentru el, "Franta si Danemarca impartasesc aceeasi tragedie... trebuie sa luptam impreuna".