Sute de morminte au fost profanate in cimitirul evreiesc din Sarre-Union, in estul Frantei, au anuntat autoritatile, care au condamnat un act antisemit si au promis, prin vocea presedintelui Francois Hollande, sa-i pedepseasca pe autori, scrie AF.

Actul de profanare a fost anuntat duminica seara de ministrul de Interne Bernard Cazeneuve, care a revenit de la Copenhaga, unde a adus un omagiu victimelor atacului terorist de la centrul cultural care gazduia o dezbatere legata de libertatea de expresie si de la o sinagoga.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, jandarmeria locala a fost anuntata duminica, cu putin timp inainte de ora 17,00 (16,00 GMT) de profanarea cimitirului evreiesc care gazduieste circa 400 de morminte.

Potrivit sursei citate, este vorba de "degradari" si deocamdata nu a fost semnalata "nicio inscriptie".

UPDATE Cinci minori cu varste cuprinse intre 15 ani si jumatate si 17 au fost retinuti. Unul dintre ei s-a predat luni, a declarat procurorul Philippe Vannier. Niciunul dintre ei nu are antecedente.

In total, 250 de morminte au fost degradate. "Majoritatea degradarilor sunt rasturnari de stele sau smulgeri de coloane. Cateva cavouri au fost deschise dar fara a se aduce atingere defunctilor", a adaugat procurorul.

Minorii sunt "foarte socati de turnura evenimentelor, impresionati de masura retinerii dispusa impotriva lor", a mai spus Vannier.

Numarul actelor antisemite s-a dublat in Franta, in 2014, in raport cu anul precedent.

Nu este pentru prima oara cand cimitirul de la Sarre-Union este profanat. In 1988, circa 60 de stele evreiesti au fost rasturnate iar in 2001, 54 de morminte au fost vandalizate.