Avioane de lupta egiptene bombardau luni pozitii ale Statului Islamic (SI) in Libia, dupa ce organizatia jihadista a revendicat decapitarea a 21 de crestini copti din Egipt, scrie AFP.

Presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a convocat de urgenta, duminica seara, Consiliul national de aparare si a promis sa pedepseasca "asasinatele" de o maniera "adecvata".

"Fortele noastre armate au efectuat luni lovituri aeriene punctuale impotriva taberelor si locurilor de adunare sau a depozitelor Daech in Libia", (acronimul in araba al SI), se arata intr-un comunicat al Armatei.

Presedintii egiptean Abdel Fattah al-Sissi si francez Francois Hollande au cerut impreuna ONU sa reuneasca Consiliul de Securitate pentru a decide "noi masuri" impotriva SI, Egiptul insistand asupra necesitatii imperative ale unei "interventii ferme" a comunitatii internationale pentru a stopa avansul gruparii extremiste in Libia.

Fortele armate au publicat imagini care arata avioane de lupta - F-16 de productie americana - decoland in plina noapte, in directia Libiei, potrivit militarilor. Martori libieni au declarat pentru AFP ca avioanele au bombardat la Derna, fief al jihadistilor. Deocamdata nu se stie daca fortele egiptene au bombardat si alte obiective.

Odata cu executarile revendicate duminica de aripa libiana, organizatia jihadista a demonstrat ca a exportat metodele sale de o extrema brutalitate in afara regiunii pe care o controleaza in Siria si Irak, unde si-a multiplicat atrocitatile.

Doliu national

Autoritatile din Cairo au anuntat un doliu national de sapta zile.

Potrivit unei inregistrari video publicat pe internet, barbati imbracati in combinezoane portocalii, similare cu cele ale ostaticilor executati luna trecuta in Siria, sunt aliniati pe o plaja, cu mainile legate la spate, si sunt decapitati de jihadisti inarmati cu cutite.

Derna este situat la 1.300 km est de Tripoli, intre Benghazi si granita egipteana.

In ianuarie, aripa libiana a SI anuntase ca a rapit 21 de egipteni crestini. Cairo confirmase atunci rapirea a 20 de cetateni, in Libia.

Al-Azhar, una dintre cele cele mai prestigioase institutii teologice ale islamului sunit, a calificat aceste executii drept "barbare".

"Suntem la sudul Romei"

"Astazi, noi suntem la sudul Romei, pe pamantul musulman al Libiei (...) aceasta mare in care ati ascuns corpul seicului Osama bin Laden, si juram in fata lui Allah ca vom amesteca sangele vostru in ea", afirma un jihadist in tinuta militara, in aceasta inregistrare.

Ultima inregistrare video a SI data din 3 februarie, cand grupul a prezentat executarea unui pilot iordanian ars de viu intr-o cusca. Acesta fusese capturat in Siria in decembrie, dupa ce avionul sau care efectua o misiune de lupta s-a prabusit.

Acuzat de curatire etnica si de crime impotriva umanitatii, SI a primit juramantul de credinta al mai multor grupari jihadiste, in special din Libia si Algeria, si a reusit sa-si exporte metodele brutale si practicile mediatice.

Principalul grup jihadist din Egipt, Ansar Beit al-Maqdess, s-a raliat Statului Islamic si a revendicat in mod regulat atentate spectaculoase impotriva fortelor de ordine, publicand inregistrari video filmate in timpul atacurilor sau cu decapitari.

Libia a cazut prada haosului dupa alungarea, in 2011, a lui Muammar Gadhafi, in conditiile in care autoritatile nu reusesc sa controleze zecile de militii formate din fostu insurgenti care fac legea in regiuni intregi.