Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a indemnat din nou, duminica, pe evreii din Europa sa emigreze in Israel, dupa atacurile teroriste comise in weekend la Copenhaga, in care a fost ucis un evreu, relateaza ziarul Jerusalem Post, potrivit Mediafax. Paznicul evreu al sinagogii, Dan Uzan, in varsta de 37 de ani, a fost ucis duminica dimineata in fata lacasului de cult, dupa ce atacatorul a ucis sambata dupa-amiaza un cetatean danez in atacul armat asupra unui centru cultural din capitala daneza in care avea loc o dezbatere despre libertatea de exprimare.

"Teroarea islamica extrema din Europa a lovit din nou, de aceasta data in Danemarca. Le transmitem condoleante familiilor celor ucisi. Ei ucid inca o data evrei, pe teritoriul european, pentru simplul fapt ca sunt evrei", a declarat premierul israelian.

"Valul de atacuri impotriva evreilor in Europa este de asteptat sa continue si tine de noi sa fim pregatiti", a continuat el. "Evreii au nevoie de protectie oriunde s-ar afla, dar eu va spun: Israelul este casa voastra", a subliniat premierul intr-o sedinta de Guvern.

Netanyahu a declarat ca Israelul este pregatit pentru un val masiv de emigrare din Europa. "Israelul este aici pentru (evreii europeni), iar Iisraelul este casa lor. Astazi (duminica), Guvernul va discuta despre un program in valoare de 180 de milioane de secheli (peste 40 de milioane de euro) pentru sustinerea tuturor (evreilor) si vom crea programe suplimentare pentru evreii din intreaga lume. Israelul va asteapta cu bratele deschise", a subliniat seful Execuivului israelian.

El se referea la un suplimentarea fondurilor Ministerului Imigratiei si Integrarii cu aceasta suma, in vederea incurajarii emigratiei evreilor din Franta, Belgia si Ucraina.

Ministrul israelian de Externe Avigdor Liberman a dat atacurile ca dovada a faptului ca evreii sunt primii care cad victime terorismului, apreciind ca ei se afla in prima linie a Occidentului si lumii libere. Liberman a indemnat membrii comunitatii internationale sa nu se rezume la declaratii, ci sa lanseze un "razboi devastator impotriva terorii islamice si cauzelor ei adanci".

- Rabinul sef al Danemarcei, "dezamagit" de indemnul sefului Guvernului israelian

Rabinul sef al Danemarcei i-a transmis duminica lui Netanyahu, citat de ziarul israelian Haaretz, ca este "dezamagit" de indemnul adresat evreilor din Europa de a emigra in Israel.

"Terorismul nu este un motiv sa te muti in Israel", a declarat rabinul Jair Melchior.

De asemenea, rabinul director general Menachem Margolin i-a acuzat duminica pe liderii Uniunii Europene (UE) ca nu depun un efort suficient sa combata atacurile antisemite si prejudecatile. El a apreciat, citat intr-un comunicat, ca este necesara asigurarea "securitatii tuturor institutiilor evreisti douzeci si patru de ore pe zi, sapte zile pe saptamana" si a cerut Guvernelor europene si UE sa treaca la actiune.

Margolin a indemnat totodata la crearea unei forte europene de reactie care sa sporeasca protectia institutiilor evreiesti si sa sporeasca eforturile in domeniul educatiei impotriva a ceea ce a denuntat drept un "antisemitism galopant". "Este necesar ca liderii europeni sa ne sustina sa luptam impotriva terorismului in patria noastra", a mai declarat liderul asociatiei evreiesti cu sediul la Bruxelles.