Cel putin 18.000 de persoane s-au adunat duminica seara la Atena si alte 8.000 la Salonic, precum si cateva mii in strainatate, pentru a protesta impotriva politicilor de austeritate impuse de creditorii internationali si in semn de sustinere a noului guvern condus de Alexis Tsipras, liderul stangii radicale, cu o zi inainte de o reuniune a Eurogrupului la Bruxelles de care depinde viitorul economic al tarii, relateaza AFP si DPA, citate de Agerpres.

La Atena, protestatarii s-au adunat in apropierea Parlamentului pentru a cere sa se puna capat politicilor despre care ei spun ca "saracesc" poporul si duc la exodul tinerilor care sunt loviti de somaj. "Stop austeritatii. Sprijiniti Grecia. Schimbati Europa", se putea citi pe un banner.

Demonstratii au mai avut loc si in orase ca Patras si Volos, precum si in Creta si in alte insule.

"Lasati Grecia sa respire", au strigat demonstrantii, potrivit relatarilor de televiziune.

Alte manifestatii s-au desfasurat in paralel in Europa. Circa 2.000 de persoane au manifestat la Paris, in semn de sustinere a Greciei in fata finantelor, "un David in fata lui Goliat", la apelul unui colectiv de asociatii si al unor partide de stanga si de extrema-stanga. In Portugalia, intre 200 si 300 de manifestanti s-au adunat intr-o piata din centrul orasului Lisabona, dupa care au defilat spre Reprezentanta Comisiei Europene.

Miercuri, 15.000 de manifestanti s-au aflat pe strazile din Atena si 5.000 la Salonic, al doilea oras al tarii, pentru a-si exprima sprijinul pentru noul guvern dominat de stanga radicala care vrea sa inlocuiasca programul de ajutor al Atenei oferit de creditorii internationali cu un "credit punte", urmat de un program de reforme elaborat in colaborare cu Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Ministrii de finante din zona euro se vor intalni luni la Bruxelles pentru a discuta despre datoria Greciei.