Armistitiul din estul Ucrainei a fost in general respectat in ultimele 12 ore, cu incalcari la Lugansk si Debalteve, a anuntat duminica OSCE, in timp ce armata ucraineana a reclamat faptul ca pozitiile sale au fost de 60 de ori tinta armelor rebelilor prorusi dupa intrarea in vigoare a armistitiului din estul tarii, in noaptea de sambata spre duminica. Presedintii ucrainean Petro Porosenko, cel rus Vladimir Putin, cel francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel si-au exprimat duminica acordul, intr-o convorbire telefonica, asupra necesitatii respectarii armistitiului in Ucraina si a retragerii armamentulu greu din estul tarii.

Orasul strategic Debaltseve (Ucraina)Foto: Google Maps

------------------------------------

Ora 22:01 Presedintii ucrainean Petro Porosenko, cel rus Vladimir Putin, cel francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel si-au exprimat duminica acordul, intr-o convorbire telefonica, asupra necesitatii respectarii armistitiului in Ucraina si a retragerii armamentulu greu din estul tarii.

Ora 20:30 Pozitiile armatei ucrainene au fost de 60 de ori tinta armelor rebelilor prorusi dupa intrarea in vigoare a armistitiului in estul Ucrainei, a anuntat duminica purtatorul de cuvant al fortelor armate de la Kiev.

Ora 18:45 OSCE: Armistitiul din estul Ucrainei a fost in general respectat in ultimele 12 ore, cu incalcari la Lugansk si Debalteve.

Ora 16:57 OSCE anunta ca rebelii refuza sa permita observatorilor sa ajunga la Debaltseve

Rebelii din estul Ucrainei refuza sa permita accesul observatorilor Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa sa ajunga la orasul strategic Debaltseve, inconjurat de fortele separatiste, a anuntat duminica seful organizatiei, potricit Reuters.

Seful misiunii OSCE Ertugrul Apakan a afirmat, intr-o informare de presa, ca acordul de incetare a focului, care a intrat in vigoare la miezul noptii, a fost respectat in mare parte in estul Ucrainei. El a adaugat ca Debaltseve si bationul rebel Lugansk reprezinta exceptii in care focurile de arma continua sa se auda.

Ora 15:26 Pachetul de masuri din spatele acordului de incetare a focului in estul Ucrainei trebuie "respectat neconditionat"., a declarat duminica purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Ora 12:47 Un comandant separatist senior a declarat duminica, la 12 ore de la intrarea in vigoare a armistitiului, ca rebelii prorusi au dreptul de a deschide focul asupra orasului Debaltseve din estul Ucrainei pentru ca este "teritoriul nostru", transmite Reuters.

"Bineinteles ca putem sa deschidem focul (asupra Debaltseve - n.red.), este teritoriul nostru... Teritoriul este in limitele interioare, este al noastru", a declarat Eduard Basurin telefonic pentru Reuters, spunand ca alte zone separatististii respecta acordul.

Ora 12:38 Doi civili si-au pierdut viata in estul Ucrainei, in localitatea Popasna din regiunea Lugansk, in noaptea de sambata spre duminica, in primele 8 minute de la intarea in vigoare a armistitiului, transmite AFP. Acestia au fost ucisi de focuri de arma care au venit din directia unei zone controlate de cazacii dizidenti care nu respecta autoritatea republicilor separatiste autoproclamate.

Ora 12:29 Doua convoaie cu "ajutoare umanitare" de la Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta au traversat frontiera cu Ucraina si se indreptau duminica dimineata catre regiunile separatiste proruse Donetk si Lugansk, a anuntat un purtator de cuvant al ministerului, citat de portalul Sputnik, transmite Mediafax.

"Formalitatile vamale au fost indeplinite la doua puncte de trecere a frontierei. Doua coloane (de camioane) au traversat frontiera, una catre Donetk, cealalta catre Lugansk", a declarat Oleg Voronov, adjunctul sefului Centrului de management pentru situatii de criza din cadrul ministerului, precizand ca este vorba despre cea de a paisprezecea actiune de acest fel pe care Rusia o intreprinde de la inceputul conflictului ucrainean.

Potrivit oficialului, fiecare coloana livreaza aproximativ 900 de tone de ajutoare, constand in hrana, medicamente, materiale de constructie si manuale scolare, iar din convoi fac parte peste 170 de vehicule.

Rusia a trimis cu cele 13 convoaie anterioare peste 18.000 de tone de ajutoare, incepand din august. Al treisprezecelea convoi s-a intors in tara saptamana aceasta, dupa ce a livrat o incarcatura de peste 1.100 de tone in Donbas, unde rebelii separatisti prorusi lupta impotriva fortelor guvernamentale ucrainene din aprilie.

Kievul si Occidentul acuza Moscova ca sustine cu armament si trupe insurgentii prorusi din estul Ucrainei, acuzatii dezmintite de catre rusi.

-----------------------------

Armata ucraineana a anuntat duminica dimineata ca rebelii prorusi au bombardat pozitiile ucrainene de cel putin 10 ori de la intrarea in vigoare a acordului de incetare a focului la miezul noptii, transmite Reuters.

"In dimineata zilei de 15 februarie au avut loc 10 bombardamente de artilerie asupra pozitiilor noastre de catre rebeli, in principal in zona Debaltseve", a declarat telefonic pentru Reuters purtatorul de cuvant Anatoli Stelmach.

Un martor Reuters din estul Ucrainei a auzit zgomote de artilerie grea venind din directia orasului Debaltseve, un nod feroviar cheie unde trupele guvernamentale sunt incercuite de separatisti.

Cu toate acestea, armata arata ca armistitiul este "in general" respectat iar atacurile rebelilor nu sunt frecvente si nici la scara larga.

"In zonele de conflict armistitiul a fost in general respectat (...) Bombardamentele de artilerie (de catre rebeli - n.red.) nu au fost regulate si au fost localizate", a precizat purtatorul de cuvant al armatei Vladislav Selezniov.