Ucraina va primi toate mijloacele tehnice necesare sa monitorizeze implementarea Acordurilor de la Minsk, inclusiv tehnologie prin satelit, a informat ministrul de Externe Pavlo Klimkin Parlamentul, anunta Mediafax, citand Unian. Ucraina si partenerii sai "au obtinut pentru prima data sustinerea si vointa Rusiei de a coopera asupra tuturor elementelor Acordurilor de la Minsk", a declarat Klimkin vineri, citat de ziarul Ukrainska Pravda. Klimkin a subliniat ca ideea de baza a intelegerii este crearea unei zone demilitarizate prin retragerea armamentului greu.

"Vom folosi toate mijloacele necesare pentru a monitoriza implementarea procesului. Si ni se va furniza echipament satelitar pentru a avea imaginea reala", a spus ministrul. "Am primit confirmarea angajamentului de retragere a tuturor fortelor straine din Donbas. Din nefericire nu exista o data clara, dar vom lucra la aceasta problema in vederea stabilirii fezabilitatii si calendarului procesului", a adaugat el.

Ministrul a mai declarat ca alegerile locale din Donbas, prevazute in Acordurile de la Minsk, vor fi organizate sub supervizarea atenta a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa. "OSCE va stabili, la final, daca pregatirea si organizarea alegerilor au fost libere si corecte", a spus spus el.

"Lucrez intens sa implic experti OSCE in consultarile asupra aspectelor practice in vederea pregatirii acestor alegeri. OSCE va monitoriza acest proces de la bun inceput", a mai anuntat seful diplomatiei ucrainene.

Pe de alta parte, insurgentii prorusi din estul Ucrainei si-au intensificat operatiunile de recunoastere aeriana in zona de conflict din Donbas, a anuntat Andrii Lisenko, un purtator de cuvant al Consiliului National ucrainean pentru securitate si Aparare.

In total 22 de zboruri de avioane fara pilot au fost inregistrate in zona confruntarilor armate, a declarat Lisenko vineri, intr-o conferinta de presa, la Kiev.