Politia din Noua Scotie a anuntat ca, in baza unui pont, a dejucat un complot care viza uciderea sambata a unui "numar mare" de persoane la Halifax, capitala acestei provincii canadiene, relateaza CBC News, citat de Mediafax. Potrivit postului canadian, politia a anuntat ca a arestat trei suspecti implicati in presupusul complot. Altul a fost gasit mort intr-o casa din Timberlea, in aceeasi provincie din sud-estul Canadei.

"Pot sa va spun ca un pont din partea publicului a declansat investigatia initiala", a declarat Brian Brennan, seful Jandarmeriei Regale canadiene din Noua Scotie. "Vrem ca oamenii sa stie ca am aflat, am actionat rapid si am interceptat amenintarea", a adaugat el.

Brennan nu a dezvaluit alte informatii despre sursa informatiilor.

El a spus insa ca un barbat si o femeie au planuit sa se duca sambata intr-o zona din Halifax "cu scopul de a deschide focul pentru a ucide cetateni si apoi sa sa se sinucida".

Comandantul Jandarmeriei din provincie a precizat ca pontul a fost primit joi dimineata. Potrivit informatiei, un baiat in varsta de 19 ani din Timberlea si o femeie in varsta de 23 de ani din orasul american Geneva (Illinois) aveau acces la arme de foc si prezentau o amenintare semnificativa.

Politia l-a depistat pe baiatul in varsta de 19 ani la Tiger Maple Drive in Timberlea, a patruns in locuinta si l-a gasit mort, vineri. Rolul celorlalti doi suspecti barbati, in varsta de 20 de ani, din Halifax, si in varsta de 17 ani, din Cole Harbour, urmeaza sa fie stabilit in cadrul anchetei, a anuntat politia in noaptea de vineri spre sambata.

Casa din Timberlea apartine Patriciei Cody si lui John Gamble, potrivit site-ului Guvernului provinciei.

Politia i-a arestat vineri, la ora locala 2.00 (8.00, ora Romaniei) pe barbatul in varsta de 20 de ani si pe femeie pe Aeroportul International Stanfield din Halifax. Femeia sosea in Canada, iar barbatul o astepta.

Politia l-a arestat vineri, la ora locala 11.00 (17.00, ora Romaniei), pe celalalt baiat, in varsta de 17 ani, la Cole Harbour.

"Credem ca i-am arestat pe toti indivizii cunoscuti in acest caz si ca am eliminat amenintarea. Nu cautam alti suspecti, in acest moment, in legatura cu ancheta", a declarat Brennan.

"Nu as caracteriza evenimentul ca terorist. I-as clasifica drept un grup de indivizi cu anumite convingeri si care voiau sa comita actiuni violente impotriva cetatenilor", a subliniat el, fara sa precizeze despre ce "convingeri" este vorba, dar indicand ca "nu sunt de natura culturala".

Operatiunea a implicat Politia din Haifax, Jandarmeria Regala, Departamentul american al Politiei din Geneva si alte forte de ordine.

Moartea baiatului din Timberlea este anchetata de catre Echipa de reactie fata de incidente grave, iar politia a avertizat ca este vorba despre o amenintare specifica, fara sa precizeze care anume. "Cerem publicului sa ramana vigilent in legatura cu orice vad suspicios online si in comunitate si sa nu ezite sa raporteze politiei", a declarat Brennan intr-o conferinta de presa sambata.

Primarul Halifaxului, Mike Savage, a aflat despre complot joi noaptea, cand a fost informat de catre politie. "Vestea buna este ca (politia) a descoperit totul si a actionat foarte eficient. Trebuie sa fim mereu vigilenti", a declarat el.

Primarul a precizat ca se consulta cu politia, dar ca nu au fost anulate evenimente programate sambata.

Ministrul pentru Securitate Publica Steven Blaney a laudat, la randul sau, efortul politiei.