Presedinta Argentinei, Cristina Kirchner, a fost pusa sub acuzare vineri de catre un procuror care a validat acuzatia de ingradire a justitie formulata inainte de moartea sa de catre procurorul Alberto Nisman, potrivit ministerului argentinian al Justitiei, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste evolutii vin dupa ce la inceputul lunii februarie a aparut informatia ca procurorul Alberto Nisman, a carui moarte neelucidata a zguduit Argentina, a vrut sa ceara arestarea presedintei Cristina Kirchner pentru ingradirea justitiei.

Dupa ce a dezmintit initial informatia, procuroarea a anuntat dupa o zi descoperirea intr-un cos de gunoi a unei ciorne de 26 de pagini in acest sens, datata 14 iunie 2014, in timpul perchezitiilor in apartamentul lui Alberto Nisman, unde acesta a murit in 18 ianuarie.

Cu patru zile mai devreme, Alberto Nisman, insarcinat cu ancheta atentatului antisemit de la AMIA (85 de morti in 1994), a acuzat-o pe Kirchner ca a ingradit justitia favorizand nepedepsirea suspectilor iranieni.

In dosarul de acuzare, Nisman nu a inclus in cele din urma documentul gasit in cosul de gunoi, potrivit lui Fein, insarcinata cu anchetarea acestei "morti suspecte".

Informatia privind existenta acestui document a fost initial publicata duminica de cotidianul Clarin, dezmintita luni de procurorul Fein si de seful guvernului Jorge Capitanich, care a rupt articolul din Clarin in fata camerelor de televiziune.

Daca Nisman ar fi cerut arestarea presedintelui, cererea sa ar fi trebuit validata de un judecator inainte de a urma o lunga si anevoioasa procedura judiciara.

In fine, cererea ar fi trebuit aprobata de parlament cu o majoritate de doua treimi, in conditiile in care coalitia lui Kirchner detine majoritatea in cele doua camere. Cu alte cuvinte, cererea era sortita esecului.

Primele elemente ale autopsiei comunicata pana acum de procuroare duc cu gandul la o sinucidere dar majoritatea argentinienilor se intreaba de ce s-ar sinucide un magistrat care ar fi trebuit sa prezinte a doua zi in fata congresului acuzatiile fata de Kirchner si alti inalti functionari.

Alberto Nisman, 51 de ani, divortat si tata a doua fete, a for inmormantat joi in apropiere de Buenos Aires.

Vom reveni cu amanunte