Consiliul de Securitate al ONU a votat in unanimitate, joi, o rezolutie care contine masuri necesare pentru a intrerupre finantarea campaniei teroriste a gruparii Stat Islamic, relateaza Euronews, citat de Mediafax. Redactata de Rusia, Rezolutia 2.199 prevede intreruperea surselor de finantare ale gruparii jihadiste, precum veniturile din petrol, traficul de antichitati, donatiile externe si rascumpararile pentru eliberarea unor ostatici.

Textul ofera Consiliului de Securitate autoritatea necesara pentru a aplica decizii referitoare la sanctiuni economice. Rezolutia nu autorizeaza folosirea fortei militare, dar consolideaza eforturile anterioare de a opri vanzarile de petrol ale jihadistilor.

Un raport ONU din noiembrie 2014 arata ca gruparea Stat Islamic obtine venituri importante din traficul de antichitati siriene si irakiene, insa nu a putut estima valoarea acestora.

Raportul ONU estima veniturile obtinute de SI din petrol intre 742.000 si 1,4 milioane de euro pe zi, insa diplomati occidentali apreciaza ca, datorita raidurilor aeriene ale coalitiei internationale asupra unor rafinarii, petrolul nu mai reprezinta principala sursa de venit pentru jihadisti.

Rezolutia prevede de asemenea oprirea vehiculelor care vor sa intre sau sa paraseasca regiunile controlate de SI, daca sunt suspectate de implicare in trafic, subliniind ingrijorarile ca gruparea terorista "obtine venituri prin implicarea directa sau indirecta in jefuirea si traficul bunurilor cu valoare culturala (...) pentru a-si sustine eforturile de recrutare si a-si consolida capacitatea operationala de a organiza si comite atacuri teroriste".

Textul mai cere "tuturor statelor membre sa impiedice teroristii sa beneficieze direct sau indirect de banii din rascumparari sau de concesii politice si sa asigure eliberarea in siguranta a ostaticilor". Sumele obtinute din rascumparari sunt estimate intre 84.000 si 108.000 euro zilnic.