Presedintele Francois Hollande a anuntat joi, la finalul summitului extraordinar de la Bruxelles, ca membrii "formatului Normandia" s-ar putea intalni din nou, saptamana viitoare, in cazul in care implementarea armistitiului de joi de la Minsk va impune acest lucru, relateaza agentia Tass, citata de Mediafax.

Hollande a declarat ca membrii "formatului Normandia" - el insusi, cancelarul german Angela Merkel si presedintii ucrainean Petro Porosenko si rus Vladimir Putin - vor pastra permanent contactul, pe telefon.

Daca va fi nevoie, cei patru lideri se vor intalni din nou, a subliniat seful statului francez.

Presedintii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Porosenko si francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel au negociat la Minsk, incepand de miercuri, de la ora 17.15 GMT (19.15, ora Romaniei), timp de aproximativ 16 ore, armistitiul care urmeaza sa intre in vigoare la miezul noptii de sambata spre duminica (duminica, 0.00 ora Ucrainei si a Romaniei).

Un set de masuri pentru implementarea Acordurilor de la Minsk, adoptat joi, prevede retragerea artileriei grele atat de catre fortele guvernamentale ucrainene, cat si de catre rebelii prorusi, cu scopul de a crea o zona demilitarizata de 40 pana la 150 de kilometri latime pe linia frontului din regiunea Donbas (est).

Zona de securitate care separa partile aflate in conflict urmeaza sa fie de cel putin 50 de kilometri latime pentru artilerie, de 70 de kilometri pentru lansatoarele de rachete si de 100 de kilometri pentru armamentul greu si de 150 de kilometri pentru cel cu raza de actiune lunga, ca rachete balistice Tocika-U, precizeaza documentul.

Acesta prevede ca retragerea armelor sa inceapa duminica si sa se incheie in decurs de maxim 14 zile. OSCE se ocupa de implementarea armistitiului pe teren si isi va folosi dronele si observatorii pentru a verifica respectarea acordului.

Textul prevede si o retragere a "trupelor straine, a armamentului greu si mercenarilor" din Ucraina, sub monitorizarea OSCE, iar "gruparile armate ilegale" urmeaza sa fie dezarmate.

Intelegerea reia punctele armistitiului de anul trecut, inclusiv reforma politica in Ucraina pentru a asigura un statut special pentru regiunile separatiste si reglementarea situatiei de la frontiere. Statutul special cere ca Ucraina sa adopte legislatia necesara pentru oferirea, pana la sfarsitul lui 2015, a unor privilegii permanente regiunilor Donetk si Lugansk.

De asemenea, potrivit intelegerii, Kievul va restaura legaturile economice si platile sociale, taiate pentru zonele controlate de rebeli. Pentru efectuarea acestor plati poate fi infiintat un mecanism international de monitorizare. Controlul Guvernului de la Kiev asupra granitelor dintre regiunile Donetk si Lugansk va fi restabilit integral la o zi dupa alegerile municipale prevazute sa fie organizate in cele doua regiuni separatiste in cadrul reformei constitutionale.