Partidul nationalist bulgar Ataka a inceput sa colecteze semnaturi in scopul organizarii unui referendum privind retragerea Bulgariei din Alianta Nord-Atlantica, a declarat liderul formatiunii, Volen Siderov, in cursul unei vizite in fosta regiune ucraienana Crimeea, acum parte a Rusiei, potrivit Mediafax.

Siderov a explicat ca, pentru convocarea referendumului, sunt necesare semnaturi din partea a 60 de membri ai Parlamentului bulgar sau 300.000 de semnaturi ale cetatenilor de rand. Liderul partidului Ataka vrea sa obtina sustinerea Partidului Socialist bulgar pentru organizarea plebiscitului.

Siderov vrea retragerea Bulgariei din NATO in contextul deciziei Aliantei de a infiinta centre de comanda ale Fortei de reactie rapida in Bulgaria, Romania, Polonia, Lituania, Letonia si Estonia, din cauza crizei ucrainene.

In opinia lui Siderov, prezenta militarilor NATO in Bulgaria este inacceptabila. "Bulgaria a devenit un front de lupta. Patru baze militare americane opereaza pe teritoriul Bulgariei incepand din 2006, fara a plati nici macar chirie, iar acum vor construi si un centru de comanda", a spus Siderov, citat de site-ul agentiei Sputnik.

Pe fondul tensiunilor cu Rusia din cauza crizei ucrainene, Alianta Nord-Atlantica va construi filiale regionale ale cartierului general in Romania si Polonia, precum si centre de comanda ale Fortei de reactie rapida in Bulgaria, Romania, Polonia, Lituania, Letonia si Estonia.