Presedintele francez Francois Hollande a confirmat, joi, achizitionare a 24 de avioane Rafale de catre Egipt, iar ministrul francez al Apararii se va deplasa luni la Cairo pentru semnarea contractului cu presedintele egiptean, scrie AFP.

"Avioanele de lupta Rafale au castigat primul contract de export", a salutat seful statului. "Semnarea contractului va avea loc pe 16 februarie la Cairo, in prezenta ministrului Apararii Jean-Yves Le Drian", a completat Hollande.

Vanzarea include pe langa cele 24 de avioane si o fregata FREMM, precum si echipamentele asociate, pentru o suma de aproximativ 5 miliarde de euro.

"Aceste echipamente vor permite Egiptului sa sporeasca securitatea in slujba stabilitatii regionale", sustine presedintele francez.

Pana cum avioanele de lupta Rafale nu au fost livrate in strainatate, in ciuda interveniilor pe mai multe fronturi - Afganistan, Libia, Mali si Irak. Lansat in 1988, programul Rafale a dus la zborul primului prototip in 1991, iar primul avion multirol pentru Fortele Aeriene Franceze a iesit din fabrica in 1998.