Presedintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel si liderul de la Kiev Petro Poroshenko au ajuns la Minsk miercuri dupa-amiaza pentru discutiile de pace asupra crizei din Ucraina, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Urmareste LIVETEXT cele mai importante momente ale intalnirii de la Minsk

Ora 02:00 Ministrul adjunct de externe rus Grigori Karasin: Discutiile s-au purtat pana tarziu in noapte, dar, cel mai probabil, vor fi reluate de dimineata (Sputniknews.com)

Ora 01:10 Ria Novosti: Secretarul de presa al Presedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat ca negocierile continua la aceasta ora intr-un format restrans

Informatii oficiale despre cursul si detaliile discutiilor sunt foarte putine, iar cele care apar din cand in cand cu trimitere la surse neidentificate in cea mai mare parte nu pot fi verificate.

Ora 23.40 Cei patru lideri au avut o runda de discutii, la Minsk, dupa care intalnirea s-a continuat in format extins, cu includerea ministrilor de externe si este inca in desfasurare. Pe Twitter circula fotografii de la inceperea intalnirii, inclusiv una in care Putin ar fi rupt un creion (Euractiv)

Ora 19:56: Putin si Poroshenko si-au strans mainile, la inceputul discutiilor, potrivit televiziunilor rusesti, preluate de AFP.

Ora 19.36: Petro Porosenko, inainte de intalnire: "Situatia fie merge spre detensionare si incetarea focului, ori scapa complet de sub control"

Ora 19.33: Cei patru lideri au inceput discutiile la Minsk. Putin si Porosenko au venit separat, Merkel si Hollande impreuna, transmite Reuters. Gazda intalnirii, Lukasenko (presedintele belarus), i-a dat lui Merkel un buchet de flori la sosire.

----------------------------------

Presedintele rus Vladimir Putin a ajuns miercuri seara la Minsk. Avionul sau a aterizat pe aeroport in jurul orei 16,00 GMT, o ora dupa cele ale sefilor de stat german, francez si ucrainean.

Francois Hollande si Angela Merkel urmeaza sa discute cu Petro Poroshenko inainte de intalnirea cu Vladimir Putin, au declarat surse din anturajul presedintiei franceze, citate de AFP.

Hollande si Merkel, care au avut deja o scurta discutie pe aeroportul din Minsk, au plecat la bordul aceleiasi masini si urmeaza sa discute cu Poroshenko inainte de inceperea oficiala a summitului.

Liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei si Frantei se intalnesc miercuri seara pentru a incerca sa ajunga la un acord de incetare a focului si pentru a pune punct conflictului pro-separatist din estul Ucrainei in care si-au pierdut viata peste 5000 de persoane incepand cu aprilie 2014.

Presedintele ucrainean Petro Poroshenko declara marti ca negocierile de pace de la Minsk reprezinta una dintre ultimele sanse pentru declararea unui armistitiu neconditionat in conflictul cu separatistii sustinuti de Rusia.

"Intalnirea de maine de la Minsk este una dintre ultimele sanse pentru declararea unui armistitiu neconditionat si retragerea armamentului greu", i-ar fi transmis presedintele ucrainean ministrului spaniol de Externe, Jose Manuel Garcia-Margallo, intr-o convorbire telefonica, potrivit comunicatului.

Reusitele separatistilor impotriva fortelor guvernamentale in estul Ucrainei au dat un imbold unei initiative diplomatice de a se incerca negocierea unui acord de pace, miercuri, la Minsk, in Belarus.