Reprezentantii Rusiei, ai Ucrainei, ai rebelilor prorusi si ai OSCE au ajuns marti, la Minsk, la un acord de armistitiu in estul Ucrainei relateaza marti seara agentia rusa de stiri Tass, in timp ce un trimis al rebelilor afirma ca este prea devreme pentru a se vorbi despre un acord, relateaza agentiile Reuters si AFP, preluate de Agerpres.

Tass, care citeaza o sursa neprecizata, scrie ca reprezentantii au ajuns la un acord de armistitiu, care include un mecanism de monitorizare si un plan pentru retragerea armelor grele.

Asa-numitul "Grup de contact" pentru Ucraina se intalneste la Minsk inainte de summitul care ii va aduce laolalta pe liderii rus, ucrainean, german si francez miercuri, pentru a discuta un acord de pace in Ucraina.

Niciuna dintre partile care au participat la convorbirile Grupului de contact pentru Ucraina nu au confirmat informatiile Tass.

Intr-o declaratie dupa incheierea intrevederii, un trimis al rebelilor prorusi, Denis Pusilin, a declarat ca a inmanat reprezentantilor Ucrainei o propunere cu "pasi politici si militari" spre dezescaladarea situatiei si ca discutiile vor continua dupa ce acestea vor fi analizate de partea ucraineana. El nu a precizat daca ele vor continua dupa aceasta intrerupere sau se vor relua miercuri.

"Este prea devreme pentru a vorbi despre o incetare a focului", a subliniat el.

Dupa doua ore de discutii, fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima, ambasadorul Rusiei la Kiev, Mihail Zurabov, reprezentantul OSCE in Europa, Heidi Tagliavini, si reprezentantii celor doua republici separatiste din Ucraina de Est, Denis Pusilin si Valdislav Deinego, au plecat din cladirea din capitala belarusa in care aveau loc discutiile, relateaza AFP.

Intrevederea are loc inaintea summitului prevazut sa aiba loc miercuri la Minsk intre presedintii rus, Vladimir Putin, ucrainean, Petro Porosenko, francez, Francois Hollande, si cancelarul german Angela Merkel pentru obtinerea unui acord de pace in conflictul din estul Ucrainei, soldat cu peste 5.300 de morti in zece luni.