Presedintele american Barack Obama i-a telefonat marti omologului sau rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre violentele tot mai accentuate din Ucraina si despre "sustinerea continua a Rusiei pentru separatisti", a anuntat Casa Alba, citata de AFP.

In timpul acestei convorbiri telefonice, care intervine cu o zi inainte de summitul de la Minsk, unde presedintii rus, ucrainean si francez, alaturi de cancelarul german Angela Merkel urmeaza sa se intalneasca in incercarea de a gasi o solutie la conflictul ucrainean, Obama a vorbit despre "sustinerea Americii' fata de suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, a precizat Consiliul de securitate nationala (NSC).

Exprimandu-si ingrijorarea fata de "sustinerea continua a Rusiei pentru separatisti", Obama a avertizat ca un esec al negocierilor de pace va avea consecinte pentru Moscova.

In timpul convorbirii, presedintele american a "subliniat importanta pentru presedintele Putin de a profita de ocazia acestor negocieri in curs intre Rusia, Franta, Germania si Ucraina pentru a incerca sa gaseasca o solutie pasnica la conflict".

"Daca Rusia continua actiunile agresive in Ucraina, trimitand in special soldati, arme si finantand rebelii, pretul pe care il va plati Rusia va creste", arata Casa Alba, intr-un comunicat.

Rusia a ignorat in mare parte precedentul acord de pace semnat la Minsk in septembrie 2014.

Cu putin timp inainte, Barack Obama i-a telefonat presedintelui ucrainean Petro Poroshenko. Cei doi lideri au evocat speranta de a vedea "progrese" in cursul acestui summit, potrivit presedintiei ucrainene.

Bombardamente sangeroase au avut loc marti la Kramatorsk, bastionul fortelor Kievului in estul rebel al Ucrainei, ucigand cel putin 15 civili si militari.

Armata ucraineana si rebelii pro-rusi par sa incerce sa controleze teritorii cat mai mari pentru a beneficia de o pozitie de forta la masa negocierilor.