Presedintele SUA, Barack Obama a lasat luni deschisa posibilitatea livrarii de arme Ucrainei pentru ca tara sa se apere de separatistii prorusi, la doua zile inaintea unui summit decisiv de pace in Europa sub egida Berlinului si Parisului. Inainte de aceasta intalnire diplomatica a "ultimei sanse" de la Minsk programata pentru miercuri intre presedintii rus, Vladimir Putin, ucrainean Petro Porosenko, francez Francois Hollande si cancelarul german, Angela Merkel, aceasta din urma a fost luni la Washington pentru a-i prezenta lui Obama acest plan pace european.

In acelasi timp, UE a amanat punerea in aplicare a noilor sanctiuni impotriva Rusiei pentru a da o sansa summitului de la Minsk. In speranta de a pune capat conflictului din estul Ucrainei, care a dus la mai mult de 5.000 de decese in zece luni.

Pentru a ajuta fortele ucrainene, livrarea de "arme defensive este una dintre optiuni. Dar eu inca nu am decis", a declarat presedintele Obama la o conferinta de presa impreuna cu Merkel dupa o saptamana de dezbateri la Washington referitoare la furnizarea de "arme defensive letale" Kievului.

"Scopul nostru nu este de a dota Ucraina pentru a continua operatiuni ofensive, dar pur si simplu ca se poate apara," a afirmat Obama, al carui guvern pare inclinat sa sporeasca asistenta militara pentru Kiev.

In schimb, Berlinul si Parisul se opun. Angela Merkel nu si-a ascuns ingrijorarea cu privire la pericolul care ameninta pacea pe batranul Continent, la 70 de ani de la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial.

"Pentru cineva care vine din Europa, pot sa spun doar ca, daca vom renunta la principiul integritatii teritoriale, nu vom fi capabili sa mentinem ordinea de pace in Europa", a avertizat liderul german.

Separatisii din estul Ucrainei: Nu vom face niciun pas inapoi de pe linia frontului

Separatistii prorusi din estul Ucrainei au anuntat luni inceperea "mobilizarii voluntare" prin care incearca sa inroleze inca aproximativ 100.000 de combatanti, avertizand totodata ca nu vor face "niciun pas inapoi" in ce priveste stabilirea liniei de demarcatie ce separa trupele lor de cele ale armatei ucrainene, transmite agentia EFE citata de Agerpres.

"Pot sa va spun un lucru: cu greu ne vom misca de pe linia pe care suntem in prezent. Principiul nostru este: niciun pas inapoi. Nu vom ceda ceva ce am platit cu sangele nostru', a spus Igor Plotnitki, liderul autoproclamatei 'republici populare Lugansk".

El s-a referit la noua runda de negocieri pe care separatistii o vor avea marti la Minsk cu guvernul ucrainean, inaintea summitului Putin- Porosenko- Hollande- Merkel, in incercarea de a conveni asupra unui plan de pace.

Unul dintre cele mai delicate puncte ale negocierilor pentru solutionarea crizei din Ucraina pare sa fie trasarea liniei de demarcatie intre cele doua tabere, intrucat, in urma recentei ofensive militare, separatistii prorusi au cucerit noi teritorii si nu mai accepta linia de demarcatie ce urma sa fie stabilita in baza acordurilor de la Minsk, din luna septembrie.

Liderul separatistilor a declarat de asemenea ca negociatorii sai vor aduce in discutie si alte chestiuni politice si economice, aluzie la statutul regiunilor proruse din estul Ucrainei si la blocada instituita de guvernul de la Kiev asupra acestora.

Intre timp, separatistii prorusi au inceput luni "mobilizarea voluntara" a rezervistilor in provinciile Donetk si Lugansk, cu obiectivul de a inrola circa 100.000 de noi combatanti. "Puteti vizita centrele de recrutare ca sa va asigurati ca mobilizarea este voluntara", afirma Eduard Basurin, numarul doi in comandamentul militar al militiilor din Donetk.

Dar, pentru autoritatile de la Kiev aceasta mobilizare nu este altceva decat o actiune propagandistica menita sa acopere patrunderea de noi soldati si voluntari rusi in teritoriile aflate sub controlul separatistilor, armata ucraineana anuntand ca numai la sfarsitul saptamanii trecute inca 1.

500 de soldati rusi au trecut granita si s-au alatur