Cel putin 29 de imigranti au murit de hipotermie la bordul barcilor de salvare ale pazei de coasta italiene, dupa ce au fost salvati dintr-o ambarcatiune gonflabila ce plutea in deriva in apropierea Libiei, scrie The Guardian.

Doua barci de patrula ale pazei de coasta italiene au salvat 105 imigranti duminica seara, dintr-o ambarcatiune ce plutea in deriva in conditii meteorologice extreme, cu valuri ce atingeau 8 metri si temeraturi putin peste zero grade, declara un reprezentant al pazei de coasta.

Imigrantii au petrecut in jur de 18 ore la bordul micilor barci de patrula ce ii transportau spre Lampedusa, infruntand vantul puternic si dusurile de apa rece ce ii stropeau. Cel putin 29 dintre ei au murit pe drum, spune Giusi Nicolini, primarul Lampedusei. "Numarul mortilor poate sa creasca in continuare", spune ea. Unul dintre acestia a fost transportat cu elicopterul spre Sicilia, in stare critica.

Nicolini invinuieste de aceasta tragedie, pe oficialii ce au hotarat anul trecut incheierea misiunilor italiene de cautare si salvare, cunoscute sub numele de Mare Nostrum. De atunci, nicio nava capabila de a adaposti sub punte un numar mare de imigranti nu a mai patrulat apele din apropierea coastei Libiene. "Mare Nostrum era o solutie de urgenta in crizele umanitare, iar incheierea proiectului a reprezentat un mare si intolerabil pas inapoi", spune Nicolini.

"Micile barci de patrula au fost complet inghitite de valuri in timpul drumului de intoarcere. Daca Mare Nostrum ar fi continuat, atunci s-ar fi putut oferi adapost imigrantilor in interiorul unei ambarcatiuni mai mari", mai spune Nicolini.

Mare Nostrum a fost abandonat in parte datorita ingrijorarii publice cu privire la costul acestei misiuni in primul sau an, cost de 114 milioane de euro.