Dupa caderea URSS, rusii nu au fost niciodata atat de anti-occidentali ca acum, arata un sondaj publicat luni si care reliefeaza prapastia generata de criza din Ucraina si de confruntarea dintre Occident si Rusia, scrie AFP.

"Nu am inregistrat niciodata un resentiment atat de puternic si atat de agresiv fata de Occident in toata istoria cercetarilor noastre", a declarat directorului Centrului independent Levada, Lev Gudkov, care a efectuat un sondaj in intreaga Rusie, la finele lui ianuarie.

Patru rusi din cinci (81%) spun ca au o opinia proasta sau foarte proasta despre Statele Unite, de aproape doua ori mai multi decat in urma cu un an, potrivit acestui studiu. Circa 42% dintre rusii interogati califica relatiile dintre Moscova si Washington drept "ostile", fata de doar 4% in urma cu un an.

Atitudinea fata de tarile europene, in general pozitiva, s-a deteriorat puternic, cu 71% opinii negative in prezent, de doua ori mai mult decat in ianuarie 2014.

Fara nicio surpriza, doua treimi dintre rusi au o opinie negativa fata de Ucraina.

Pentru sociologii centrului Levada, aversiunea rusilor fata de occidentali se explica prin relatarile foarte agresive ale mass-mediei publice din Rusia, calificata de acestia drept "propaganda".