Un miliardar chinez din industria miniera, care s-a facut remarcat pe plan international dupa ce a facut o oferta pentru cumpararea unui grup australian, a fost executat luni dupa ce a fost acuzat ca a condus o "organizatie mafiota", a anuntat un tribunal chinez, citat de AFP.

Liu Han, precum si fratele sau Liu Wei si alti trei complici, au fost condamnati la moarte la finele lui mai in provincia Hubei (centru), dupa ce au fost declarati vinovati pentru organizarea unui grup mafiot si mai multe asasinate.

Apelurile au fost examinate si respinse la inceputul lui august iar cei cinci au fost executati luni, a precizat tribunalul din Xianning, Hubei, pe contul sau oficial de micro-blogging.

Liu Han conducea Hanlong, un vast conglomerat cu interese mergand de la turism pana la minereuri. In 2011 a devenit cunoscut pe plan international dupa ce a lansat o oferta de achizitie a societatii miniere australiene Sundance Resources pentru un miliarde de dolari.

Desi oferta a fost acceptata, ea nu s-a concretizat, dupa ce chinezul nu a putut oferi in timp util, in 2013, un plan de finantare.

Presa chineza a anuntat tot atunci arestarea lui Liu Han, acuzat printre altele de spalare de bani in cazinourile din Macao.

Organizatia fratilor Liu, acuzati ca au asasinat cel putin opt oameni, activa in provincia Sichuan (sud-vest), ex-bastionul al lui Zhou Yongkang, fostul sef al securitatii publice chineze, in prezent cazut in dizgratie.

Presa de stat a sugerat atunci ca Liu Han avea contacte privilegiate cu responsabili ai guvernului central si a beneficiat de protectia unor persoane foarte influente. Revista economica Caixin a scris ca Liu Han avea relatii apropiate cu un om de afaceri banuit ca este fiul lui Zhou.

Zhou Yongkang, un timp la conducerea provinciei Sichuan inainte de a se afla in fruntea serviciilor chineze de securitate in perioada 2002 - 2012 - si membru, pana la acea data, a atotputernicului comitet permanent al biroului politic al Partidului comunist - este anchetat din iulie anul trecut pentru coruptie.