Nimeni nu poate folosi tonul de ultimatum pentru a discuta cu presedintele rus Vladimir Putin in negocierile privind criza din Ucraina, a declarat luni purtatorul de cuvant al Kremlinului, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intrebat despre speculatiile din presa potrivit carora cancelarul Angela Merkel i-ar fi dat un ultimatum lui Vladimir Putin asupra organizarii unui summit dedicat Ucrainei, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru postul de radio Govorit Moskva: "Nimeni nu a discutat vreodata cu presedintele in tonul unui ultimatum - si nu ar putea chiar daca ar vrea".

Reactia sa vine dupa ce presa americana a scris ca Angela Merkel a amenintat Rusia cu noi sanctiuni daca Putin refuza planul de pace franco-german pentru Ucraina.

Cancelarul german s-a deplasat vinerea trecuta, alaturi de presedintele francez François Hollande, la Moscova, pentru a-l convinge pe presedintele Vladimir Putin sa accepte un plan de pace pentru Ucraina, unde conflictul dintre armata si rebelii pro-rusi sustinuti de Kremlin s-a soldat cu cel putin 5.400 de victime in zece luni.

Dupa cinci ore de negocieri, Kremlinul a anuntat ca s-a ajuns la un acord pentru elaborarea unui plan comun de pace.

Cotidianul american Wall Street Journal a afirmat ca, in timpul acestor negocieri, Merkel a amenintat Rusia cu noi sanctiuni daca Moscova refuza propunerea franco-germana.

Cancelarul ar fi avertizat de asemenea ca nu se va opune proiectelor Statelor Unite privind furnizarea de armament letal catre Ucraina in cazul in care presedintele rus respinge propunerea.