Cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande si cel rus Vladimir Putin au incheiat o intrevedere tete-a-tete, desfasurata fara consilieri si in spatele usilor inchise. Kremlinul a comunicat ca discutiile au fost „constructive”. Un plan de pace va fi elaborat zilele urmatoare si prezentat tuturor partilor duminica.

Cei trei lideri au convenit sa organizeze, duminica, o conferinta telefonica. Pana atunci, diplomatii vor lucra la textul unui nou acord de pace, menit sa puna capat varsarii de sange din estul Ucrainei. Merkel si Hollande sosisera la Moscova cu un plan propriu, ce se baza pe acordul de la Minsk.

Observatorii politici si militari apreciaza ca o solutie de pace nu va fi posibila fara concesii acordate separatistilor prorusi din regiunile Donetk si Lugansk. Ramane de vazut daca se va gasi o solutie acceptabila si pentru presedintele ucrainean Petro Poroshenko.

In cercuri diplomatice germane se vehiculeaza ideea ca SUA au incredere in tactica de negociere a Germaniei si ca acesta este motivul pentru care livrarile de arme au fost inghetate la nivel de declaratie, deocamdata. Daca planul de pace esueaza insa duminica, atunci Washingtonul ar putea actiona. Iar Consiliul European, probabil, va lua in discutie noi sanctiuni impotriva Federatiei Ruse.

In textul ce se pregateste pentru duminica, afirma surse diplomatice de la Berlin, citate de FAZ, este mentionata si posibilitatea dislocarii de Casti Albastre ale ONU pentru supravegherea pacii din estul Ucrainei.