Papa Francisc este criticat intens, in special in Germania si in Marea Britanie, dupa o declaratie in care afirma ca un tata ii poate da o palma la fund copilului sau pentru a-l pedepsi, scrie AFP.

Papa FranciscFoto: Captura Youtube.com

"Un tata bun stie sa astepte si sa ierte dar si sa indrepte cu fermitate. El nu este nici slab, nici lax, nici sentimental", a spus Papa, in cadrul audientei generale de miercuri dedicate rolului tatalui in familie.

Iesind, asa cum procedeaza deseori, din textul pregatit, Papa a adaugat: "Odata, intr-o reuniune, am auzit in tata declarand: 'Trebuie cateodata sa-mi lovesc putin copiii. Dar niciodata peste fata pentru a nu-i umili'. Asta, este frumos, este un sentiment de demnitate. Trebuie sa pedepseasca, dar o face de o maniera dreapta".

Aproape nesesizata in Italia, remarca a starnit critici aspre in nordul Europei.

"Nu exista nicio lovitura data copiilor care sa fie demna. Trebuie sa fie clar. Orice violenta impotriva copiilor este total inacceptabila", a replicat ministrul german al Familiei Manuela Schwesig (SPD, centru-stanga) in cotidianul Die Welt.

Asociatia Ajutor german pentru copii a cerut Papei sa-si corecteze cat mai repede eroarea: "Acest Papa este deosebit de uman dar orice om se poate insela. Afirmand ca e normal sa lovesti (un copil) daca acest lucru se face cu demnitate este total eronat".

Peter Saunders, fondatorul unei asociatii britanice anti-pedofilie si membru al noii comisii Vatican pentru protectia copiilor a declarat pentru Daily Telegraph ca aceasta declaratie este "foarte nedorita".

"Sunt surprins ca a facut-o, desi gafeaza uneori", a adaugat Saunders, care se afla vineri la Roma pentru prima reuniune plenara a comisiei.

Papa Francisc are o conceptie destul de traditionala asupra familiei si educatiei, in care se amesteca tandretea cu fermitatea. Ataca in mod regulat tatii dictatori, dar si pe cei care se comporta ca si prieteni ai copiilor lor.

In ianuarie, Papa, discutand despre limitele libertatii de expresie in contextul atentatelor de la Charlie Hebdo, a afirmat ca este normal sa lovesti o persoana care iti jigneste mama.