Presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel sunt asteptati vineri la Kremlin pentru a incerca sa-l convinga pe Vladimir Putin sa accepte noul plan de pace pe care le-au definit de urgenta in contextul intensificarii luptelor din estul Ucrainei.

Initiativa de pace franco-germana, sustinuta de Washington si de Uniunea Europeana, vine dupa 10 luni de conflict care a facut mai mult de 5.300 morti si a provocat o criza internationala reamintind tensiunile Est-Vest ale Razboiului Rece.

Inainte de a zbura la Moscova, liderii UE i-au prezentat presedintelui ucrainean Porosenko planul, a anuntat Francois Hollande joi, la o conferinta de presa la Paris.

Presedintele ucrainean a spus joi noaptea, dupa mai multe ore de negocieri intre cele trei lideri ca iniativa lor "lasa speranta pentru o incetare a focului" in timp ce cateva sute de persoane, majoritatea civili, au fost ucisi in atacuri cu bomba si lupte de la inceputul anului.

Porosenko a subliniat, de asemenea, ca toate partile trebuie sa respecte acordurile de pace de la Minsk, din septembrie.

De fapt, planul de pace este mai degraba un plan de "contra-oferta" a celui propus de Putin care a prezentat cu cateva zile in urma, potrivit mai multor surse, mai multe idei Angelei Merkel si lui Francois Hollande.

Aceasta "noua propunere privind solutionarea conflictului" garanteaza "integritatea teritoriala a Ucrainei", a asigurat seful statului francez, prevenind totodata Rusia ca timpul trece si ca "optiunea diplomatiei nu poate fi extinsa la infinit".