Comandamentul militar al autoproclamatei Republici Populare Donetk a propus joi incetarea luptelor intre rebelii prorusi si armata ucraineana incepand de vineri dimineata, pentru crearea unui coridor umanitar in vederea evacuarii populatiei din Debalteve, relateaza Itar-Tass, citata de Mediafax.

Autoritatile de la Kiev au luat act de propunerea rebelilor prorusi si s-au declarat pregatite pentru incetarea focului incepand de vineri dimineata, ora locala 09.00 (09.00, ora Romaniei).

Marti si miercuri, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a solicitat instaurarea unui armistitiu temporar in estul Ucrainei.

Marti, ministrul sarb de Externe, Ivita Dacici, a carui tara detine presedintia OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), a indemnat partile beligerante sa inceteze macar pentru trei zile luptele de la Debalteve, pentru a permite evacuarea din zona a populatiei civile.

Miercuri, seful observatorilor OSCE in Ucraina, Ertugrul Apakan, a cerut la randul sau instaurarea unui armistitiu temporar in estul Ucrainei, pentru a permite evacuarea populatiei civile.

Lupte din ce in ce mai violente au loc intre armata ucraineana si rebelii prorusi in jurul Debalteve, un oras strategic de pe drumul care leaga cele doua capitale separatiste, Donetk si Lugansk.