¬Doi congresmani californieni incearca sa puna capat asa-numitei "isterii anti vaccin", promitand ca vor introduce o lege care sa puna capat dreptului parintilor de a refuza vaccinurile pentru copiii lor, anunta Reuters. Initiativa celor doi congresmani vine dupa ce miscarea anti vaccin din Statele Unite a devenit, in ultima perioada, tinta mai multor editoriale foarte critice publicate de cele mai importante ziare americane.

Motivul este izbucnirea unei epidemii de rujeola la inceputul acestui an, fenomen la care isteria anti vaccin pare sa contribuit din plin.

Originea epidemiei de rujeola este intr-un Disneyland din Statele Unite, raspandindu-se destul de rapid in alte 13 state americane. Peste 90 de cazuri au fost inregistrate in ultima luna in California, in special in districte populate cu familii instarite.

Epidemia are deocamdata dimensiuni mici, dar o raspandire geografica mare. In pericol sunt pusi copiii sub un an, gravidele si persoanele cu boli imunitare.

Ultima epidemie serioasa de rujeola in Statele Unite a aparut in 1990, cand peste 55.000 de americani s-au imbolnavit. 11.000 dintre acestia au fost spitalizati, iar 120 dintre ei au murit din cauza complicatiilor, cei mai multi copii sub 5 ani. Epidemia de atunci a aparut datorita vaccinarii insuficiente a copiilor prescolari.

Un articol pe larg despre isteria anti vaccin din SUA aici.