Militari rusi activeaza intr-o structura paralela de comandament si folosesc echipamente militare sofisticate in estul Ucrainei, a declarat miercuri ambasadorul american la NATO, citat de Le Figaro, in editia electronica.

"In august, am vazut o interventie rusa la nivel maxim, am vazut batalioane rusesti desfasurate in mod coerent in Ucraina. Nu credem ca o noua interventie de o asemenea amploare mai poate fi iminenta", a declarat Douglas Lute, ale carui declaratii par a intra in contradictie cu cele ale presedintelui ucrainean Petro Porosenko.

Acesta din urma a afirmat luna trecuta ca peste 9.000 de militari rusi se afla pe teritoriul Ucrainei, potrivit Mediafax.

Potrivit diplomatului american, membri ai serviciilor de informatii si armatei rusesti, in uniforma sau nu, se afla in sud-estul Ucrainei inca de la inceputul conflictului si indeplinesc in general un rol de comandament.

"Ei au un fel de structura paralela de comandament care opereaza din umbra (...) pentru a controla ceea ce are loc pe teren", a spus el.

"Succesul lor in acest domeniu nu este decat partial. Nu credem ca ei au un control total asupra actiunilor separatistilor, insa incearca", a afirmat Douglas Lute in cadrul unei conferinte de presa organizate cu o zi inainte de o reuniune a ministrilor Apararii din statele membre NATO.