La Roma, Paris si Bruxelles, premierul grec Alexis Tsipras a fost primit cu zambete si strangeri cordiale de mana. Dar atitudinea liderilor europeni a fost mai degraba rezervata, nicidecum una de sustinere, asa cum spera Atena. Europa o asteapta pe Merkel oricat de mult i-ar displacea acest fapt.

Angela MerkelFoto: Agerpres

Imediat dupa victoria Syriza la alegerile parlamentare din Grecia, presedintele francez Francois Hollande promitea ca Parisul va prelua un „rol de mediator” intre nevoia Greciei de relaxare a austeritatii si tarile UE care vor sa o mentina. Surse de la Elysee erau citate de presa franceza cu afirmatia ca „Hollande vrea sa reprezinte interesele Greciei in UE”. Invitatia adresata lui Tsipras sa vina la Paris a sosit in chiar a doua zi dupa alegeri.

La fel si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care si-ar dori cu ardoare putin mai mult spatiu de manevra fata de cancelarul german. Juncker vrea sa schimbe Europa, mai precis sa schimbe raportul de forte in Uniune, dar nu are cum, deocamdata. Prin insusi programul sau intitulat „Restart pentru Europa”, Juncker s-a asezat pe pozitii adverse fata de Angela Merkel. La Bruxelles, seful Executivului european l-a primit pe Tsipras cu imbratisari si sarutari fratesti.

In curtea Palatului Elysee insa, atmosfera a fost rezervata. La fel si la Bruxelles, unde Juncker a dat de inteles ca ar vrea o schimbare, dar nu o miscare de placi tectonice. Presa franceza si cea germana comenteaza la unison: Hollande pare ca si-a amintit brusc de mana lunga a cancelarului Merkel. A vorbit despre „respect si raspundere”. „Trebuie sa existe respect pentru Grecia, dar trebuie sa existe si respect fata regulile UE si fata de obligatiile si datoriile Greciei”, a spus presedintele francez cu ton profesoral.

Tsipras a incercat sa contreze cu referiri la mostenirea Revolutiei Franceze, dar revolutia nu era prezenta, miercuri, la Paris. Nici la Roma nu gasise Tsipras avant revolutionar, unde Matteo Renzi l-a primit cu caldura si glume, dar a zis clar ca Atena trebuie sa-si respecte obligatiile. La Bruxelles la fel. Acolo nici n-a existat macat o conferinta de presa, ci doar o sedinta foto.

Parca nici Tsipras nu mai era acelasi. La Comisia Europeana, premierul elen a vorbit despre „respect pentru dreptul la autodeterminare al grecilor, dar si pentru regulile europene. Vrem sa intarim constructia europeana, nu sa o daramam”. Traducere libera: No Grexit.

In statele europene, Juncker stie bine de cand era seful Eurogroup, teama de confruntare cu prea-puternicul cancelar german e mare. La fel de mare e si saturatia statelor precum Irlanda, Portugalia si Spania, care au facut si ele reforme dureroase si vad cum Grecia primeste mereu statut special.

Propunerile Greciei exista, macar la nivel de principiu. Detaliile, daca ele ar fi acceptate, mai trebuie discutate. Mult timp nu ramane pentru ca la sfarsitul lui februarie expira acordul de finantare internationala. Asa ca au aparut si oferte de ajutor, cum ar fi cea de la Francois Hollande. „La reforma fiscala suntem specialisti”, a spus presedintele francez in conferinta cu Tsipras. Audienta a ras.