Agentiile americane de informatii vor trebui sa stearga dupa cinci ani datele colectate despre straini, pornind de la convorbirile lor telefonice si schimburile de mesaje prin posta electronica, potrivit unei actualizari a politicilor lor, scrie AFP.

"Am impus noi restrictii asupra retinerii de date personale ale cetatenilor care nu sunt americani", a anuntat biroul Directorului Informatiilor Nationale, intr-un comunicat de presa.

"Incepand din acest moment, agentii de informatii vor trebui sa stearga informatiile stranse despre cetatenii straini dupa cinci ani de la colectarea lor".

Aceasta schimbare a politicii vine la doi ani de la dezvaluirile fostului consultant al Agentiei de interceptare a comunicatiilor, Edward Snowden despre amploarea programelor americane de supraveghere, care au interceptat chiar si telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel, ceea ce a provocat indignare in Germania.

Actualizarea a fost ceruta de presedintele Barack Obama, care urmeaza s-o primeasca pe Angela Merkel la Casa Alba lunea viitoare si care afirmase atunci ca nu este la curent cu spionarea conducatorilor natiunilor aliate.