Serbia nu a comis genocid in Croatia in timpul razboaielor din anii '90, a decis marti Curtea Internationala de Justitie de la Haga, informeaza Reuters. Peter Tomka, presedintele Curtii, a declarat marti ca atat trupele Croatiei cat si cele ale Serbiei au comis numeroase crime in timpul Razboaielor Balcanice care au urmat colapsului Yugoslaviei in 1990, insa niciuna dintre cele doua tari nu au comis genocid fata de populatia celeilalte tari.

"Croatia nu a reusit sa dovedeasca acuzatiile potrivit carora un genicid a fost comis", a declarat judecatorul Peter Tomka in cadrul unei audieri publice la Haga, potrivit AFP.

Judecatorii au decis ca actele comise de sarbi la inceputul conflictului nu au avut drept scop "distrugerea" grupului etnic croat din anumite zone din Croatia reclamate de secesionistii sarbi, ci "mutarea lor fortata".

Proclamarea independentei Croatiei fata de Yugoslavia, in 1991, a fost urmata de un razboi intre fortele croate si secesionistii sarbi sustinuti de Belgrad, care doreau crearea unui stat sarb pur din punct de vedere etnic.

Conflictul sarbo-croat, unul dintre numeroasele conflicte care au zguduit Balcanii, a provocat moartea a circa 20.000 de persoane, intre 1991-1995.

Croatia a sesizat Curtea Intrenationala de Justitie in 1999, cerand judecatorilor sa stabileasca daca Serbia a comis un genocid si reclamand "compensatii financiare".

Insa Serbia a raspuns in 2010 printr-o sesizare privind aceeasi cauza, acuzand Zagrebul de genocid pentru o operatiune militara croata care a pus capat razboiului in 1995. Potrivit Belgradului, circa 20.000 de saarbi au fost nevoiti sa fuga din Croatia.