Cancelarul german Angela Merkel va efectua o vizita oficiala, lunea viitoare, la Washington. Agenda discutiilor se anunta uriasa, pe masa fiind subiecte de la criza ucraineana, relatia cu Rusia si lupta impotriva terorismului jihadist pana la conflictul UE cu Grecia in chestiunea platii datoriilor. Merkel se va deplasa apoi la Ottawa pentru o intrevedere cu premierul canadian Stephen Harper in contextul viitorului summit G7, care va fi organizat in iunie, in Bavaria.

Angela Merkel si Barack Obama la Casa AlbaFoto: Reuters

Arme pentru Ucraina

„In viitorul apropiat”, SUA nu vor livra arme Ucrainei. Declaratia ii apartine consilierului prezidential american pe probleme de securitate Ben Rhodes, intr-un interviu acordat CNN si citat de Spiegel. Sanctiunile sunt in continuare cel mai bun mijloc de presiune, mai multe arme nu sunt un raspuns adecvat, a mai spus Rhodes. El a subliniat insa ca un moment decisiv al acestei dezbateri va fi intalnirea dintre Merkel si Obama, Germania fiind „cel mai important partener al SUA” in criza ucraineana.Cancelarul german a anuntat ieri, la Budapesta, ca Germania nu va livra arme Ucrainei.

Rhodes nu a respins insa in totalitaterelatarea cotidianului New York Times, care afirma ca din ce in ce mai multi oficiali americani de rang inalt accepta ideea de inarmare a armatei ucrainene. Consilierul nu a spus decat ca Barack Obama le-ar fi recomandat consilierilor sa isi tina „toate optiunile deschise”. In aceeasi termeni se exprimase anterior si purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, care declarase ca optiunea inarmarii Kievului „nu a fost exclusa”, dar o decizie in acest sens nu a fost luata.

Intre timp, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier (SPD) a pledat vehement pentru o solutie diplomatica la criza ucraineana. „Nu va exista o solutie militara la acest conflict. Mai multe arme vor aduce mai multi morti”, a spus Steinmeier la o conferinta regionala a socialdemocratilor.Stanga germana criticase, ieri, dur planurile Americii.

Germania, eterna problema

Nu toti politicienii germani sunt de acord cu solutia diplomatica. Fostul ambasador german la Washington si mediator OSCE in conflictul ucrainean, Wolfgang Ischinger, e de parere ca „uneori e nevoie de presiune pentru a forta pacea”. El crede ca atitudinea SUA este „corecta si potrivita” in situatia actuala. Faptul ca guvernul german refuza sa livreze arme Ucrainei „nu este neaparat o ruptura, ci poate fi si o diviziune a muncii”, a spus Ischinger la postul de televiziune ZDF.

Din perspectiva americana, Berlinul nu pare a fi parte a solutiei in chestiunea ucraineana, cel putin nu in ceea ce ii priveste pe autorii raportului pe baza caruia Obama ar putea ordona livrari de arme. Think-tank-urile Brookings, Chicago Council on Global Affairs si Atlantic Council au recomandat cooptarea mai multor state pentru echiparea armatei ucrainene. Printre ele se afla Polonia, statele baltice, Canada si Marea Britanie. Nemtii lipsesc, asa cum arata cotidianul Die Welt, iar una dintre ratiuni este constituita de atitudinea politicienilor germani.

Expertii in securitate atrag insa atentia ca temerea privind escaladarea conflictului e nejustificata.Pana acum, Kremlinul nu a facut altceva decat sa intensifice conflictul, asa ca o actiune decisia a Occidentului este imperios necesara. Pericolul identificat in raportul inaintat Casei Albe este acela al unei eventuale ofensive de primavara si mai puternica, daca Rusia intelege lipsa de actiune a Vestului drept mana libera in vecinatatea estica. De notat ca aceste temeri nu sunt enuntate de republicani radicali. Din echipa de autori fac parte si republicani moderati, democrati sau experti fara afiliere politica, dar care au lucrat in administratia Obama.

In ultimul deceniu, SUA au privit cu din ce in ce mai putina incredere Germania in calitate de partener militar. De multe ori, Berlinul a fost acuzat de scaderea cheltuielilor militare si de lipsa de solidaritate in misiuni internationale. Germania nu a participat la razboiul din Irak, la cel din Afganistan a insistat sa opereze in zonele calme din nord, la interventia din Libia asistenta a fost minima. In ultimele luni, armata germana a fost subiect de scandal in presa din cauza starii foarte proaste a echiparii trupelor.