Angela Merkel si-a luat inima in dinti si a facut o vizita oficiala in Ungaria. Cinci ani, cinci ore. De cinci ani n-a mai vizitat cancelarul german tara condusa de premierul Viktor Orban. Cinci ore a durat vizita, in care au fost multe de discutat, inclusiv politica „de balansoar“ practicata de premierul maghiar. O politica ce incearca sa armonizeze conduita prescrisa de UE, cu interesele economice ale Ungariei in care Rusia isi are un loc bine definit. Demonstratiile de luni de la Budapesta au aratat ca multi cetateni maghiari se tem ca Viktor Orban se indreapta din ce in ce mai mult inspre Rusia, indepartandu-se de UE.

"Am atras atentia ca si atunci cand ai o foarte larga sustinere, cum are premierul maghiar, este foarte important, intr-o democratie, sa apreciezi rolul opozitiei, al societatii civile si al mass-media“, a declarat cancelarul german. Lui Orban i se reproseaza conducerea in stil autoritar si presiune asupra mijloacelor de informare in masa.

In conferinta de presa de dupa intalnirea celor doi premieri, au fost accentuate diferendele in privinta „liberalismului“ necesar intr-o democratie. „Nu credem ca orice democratie trebuie sa fie neaparat liberala“, a declarat Orban. „Cu cuvantul <>, personal nu pot asocia ceva“, a replicat Merkel.

In afara de intalnirea oficiala cu omologul sau maghiar, Angela Merkel s-a intalnit cu studenti, reprezentanti ai comunitatii evreiesti si a sustinut o prelegere la Universitatea Andrassy, unde se preda si in limba germana. Cateva mii de cetateni maghiari au protestat incepand de duminica impotriva „politicii ne-europene” a lui Orban, iar apelurile au continuat luni, odata cu sosirea la Budapesta a cancelarului german.

„Angela, salveaza-ne de Rau, vrem sa ramanem cetateni europeni”, ca si „Frau Merkel, salvati Ungaria”, au fost lozinci scrise pe banner-ele unor demonstranti care au iesit pe strazi in capitala Ungariei si in alte unsprezece orase mai mici. Amnesty International a apelat la cancelarul german sa intervina in „vanatoarea de vrajitoare” care are loc asupra ONG-urilor din Ungaria. Reporterii fara Frontiere i-au solicitat ajutorul, ca in discutiile purtate cu Orban, Merkel sa intervina pentru respectarea libertatii presei.

Prin larga majoritate a partidului sau Fidesz, Viktor Orban a reusit sa impuna reforme structurale, prin care a fost intarit controlul statului asupra justitiei si mass-media. Desi apartin aceleiasi familii politice, premierul Ungariei si partidul sau duc o politica neconcorda cu cea a conservatorilor europeni -din care fac parte si crestin-democratii germani condusi de Merkel-, in sensul unei apropieri fatise de Rusia.

Peste doua saptamani, Orban il va avea ca musafir oficial pe Vladimir Putin, iar evolutia relatiilor maghiaro-ruse, in contextul crizei din Ucraina, e o „tema fierbinte”. Chiar daca Orban a sustinut principial sanctiunile aplicate de Uniunea Europeana Moscovei, el a afirmat totodata ca UE „s-a impuscat singura in genunchi”, deteriorandu-si relatiile comerciale cu Rusia.

N-am crede ca aceasta pozitie este total straina de „profunda politica economica germana”, ale carei interese se indreapta mai mult inspre bani, profit, exporturi masive si conservarea locurilor de munca din Germania, decat inspre mentinerea si chiar escaladarea unui conflict diplomatic, politic si chiar militar, pagubos pentru business si ale carui rezultate sunt imprevizibile. La Davos, Angela Merkel „a balansat” si ea, evocand o cooperare economica intre UE si Uniunea Eurasiatica dominata de Rusia, fapt care a determinat presa britanica („Time”) sa scrie ca acesta e "un morcov" fluturat in fata lui Putin.

Nu stim, realmente, daca premierul german nu sta intre ciocanul „politicii corecte” -ce impune o anumita pozitie fata de politica expansionista a Rusiei- si interesele economice germane, legate de gazul rusesc, de investitiile si firmele germane din Rusia, de investitiile si firmele rusesti din Germania, de intrepatrunderea unor treburi cultural-istorice si de milioanele de etnici germani din Rusia, repatriati pe teritoriul federal dupa 1990. Inca nu stim daca, in ciuda tuturor aparentelor, „politica de balansoar” nu este si un apanaj german, nu doar maghiar.

Oficial, scopul vizitei lui Merkel la Orban, din 2 februarie, a fost „discutia asupra temelor bilaterale si europa-politice, actualele evolutii din Ungaria, precum si situatia din Ucraina”, dupa cum au comunicat oficiul de presa federal, dar si cel maghiar. Practic, „Mutti” sondeaza terenul minat al preferintelor guvernului din Ungaria. Guvern care se pare ca si-a definit anume preferinte, si anume cele legate mai cu seama de business si „energie pentru popor”.

„Acum un an, cu prilejul unei vizite la Moscova, Orban a incheiat cu Putin un deal secret de zece miliarde de euro, referitor la extinderea cu doua reactoare a centralei atomice Paks, din Ungaria”, relateaza Spiegel.de. Peste doua saptamani, este anuntata la Budapesta o vizita a presedintelui rus Vladimir Putin. „Orban vrea sa negocieze cu el in problema unor afaceri cu gaz si energie atomica de miliarde“, mai mentioneaza publicatia germana.