Masurile draconice de austeritate din Grecia, aplicate incepand cu luna iunie 2011 ca respuns la criza datoriei publice, a dus la o crestere cu o treime a ratei sinuciderilor din tara, potrivit unui studiu publicat marti. O echipa de cercetatori greci si americani s-a concentrat pe a studia statisticile lunare privind sinuciderile intre 1983 si 2012 corelate cu planul de austeritate din 2008 sau, din contra, reflectand prosperitatea in anii anteriori (de exemplu, admiterea tarii in zona euro in 2002 sau organizarea Jocurilor Olimpice din 2004).

"Analiza noastra arata o crestere semnificativa a sinuciderilor dupa aplicarea masurilor de austeritate in Grecia", noteaza studiul publicat in revista medicala britanica BMJ Open. Anuntul din iunie 2011 de catre guvernul elen al celui de-al doilea pachet de masuri de austeritate care a presupus inclusiv reduceri ale salariilor functionarilor publici si ale cheltuielilor cu protectia sociala, pare sa fi avut cel mai mare impact asupra curbei sinuciderilor.

Numarul de sinucideri (barbati si femei) a crescut in medie cu 35,7% ", in lunile urmatoare anuntarii deciziilor, in comparatie cu media din lunile precedente", arata autorul principal al studiului, profesor Charles Branas.

Cercetatorii au remarcat, de asemenea, cresteri ale numarului de sinucideri in randul barbatilor de la inceputul recesiunii Greciei, din octombrie 2008 (+ 13,1%) si aprilie 2012 (+ 29,7%).

Aceste gesturi atat de multe au zguduit tara.