Intr-un caz ce a socat Franta, Strauss-Kahn, in varsta de 65 de ani, ce a fost considerat candva drept eventual candidat pentru prezidentiale, este judecat in Lille, Franta, alaturi de alti 14 inculpati, incluzandu-l pe Dominique Alderweireld, pentru detinerea unui club de noapte cunoscut drept Dodo la Saumure. Strauss-Kahn este acuzat pentru "proxenetism in forma agravata, in grup" si pentru folosirea subordonatilor sai pentru a aduce prostituate la petreceri private, scrie NYT.

Procurorii sustin faptul ca aceste petreceri erau frecventate de avocati, judecatori, oficiali ai politiei, jurnalisti si muzicieni. Cazul a nascut controverse in Franta asupra moralitatii sexuale si limitelor pana la care vietile private ale figurilor publice raman intradevar private.

Dominique Strauss-Kahn a recunoscut faptul ca a participat la astfel de petreceri dar infirma vehement acuzatiile ce ii sunt aduse in Lille, sustinand ca nu avea la cunostinta faptul ca unele dintre femeile prezente la aceste petreceri erau prostituate. Aparatorii sai spun ca procurorii urmaresc sa incrimineze "impulsul sexual" si ca Strauss-Kahn este victima unei politici puritane de "vanatoare de vrajitoare". Mai mult, ei sustin faptul ca aceste petreceri reflecta o lunga traditie de libertinaj, iar sexul consimtit intre multiplii parteneri, in spatele usilor inchise, este o problema ce tine de gusturile si valorile morale private.

Strauss-Kahn a demisionat de la conducerea FMI in 2011 dupa ce a fost acuzat de agresarea sexuala a unei menajere la un hotel in New York. Ulterior s-a renuntat la aceste acuzatii. De atunci a urmarit sa se reabiliteze, activand drept consultant, sfatuind atat state, cat si companii multinatinoale din Rusia, Africa si America Latina.

Daca va fi gasit vinovat, Dominique Strauss-Kahn ar putea primi o pedeapsa de 10 ani de inchisoare si amenzi in valoare de peste 1.5 milioane de euro.