Statele Unite nu au luat o decizie daca sa furnizeze sau nu armament letal Kievului, intrucat inca analizeaza optiunile privind modalitatea prin care sa sprijine Ucraina in lupta cu separatistii sustinuti de Rusia, a declarat luni o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat american, potrivit Reuters.

"Nu am luat si nu am pus optiuni pe masa. E o discutie in desfasurare", a declarat purtatoarea de cuvant Jen Psaki in conferinta de presa zilnica. "Evident ca luam in calcul evenimentele de pe teren, dar nu am nimic sa va prezint in materie de deliberari interne", a mai spus ea.

Cotidianul american New York Times a scris in editia sa de duminica ca generalul Philip M. Breedlove, comandantul militar al NATO, sustine ideea trimiterii de armament defensiv si echipamente pentru fortele ucrainene, iar aceasta pozitie pare sa inceapa sa fie sustinuta de oficiali din administratia si armata americana.

Presedintele Barack Obama nu a luat inca decizia de a trimite "asistenta letala" catre Ucraina, dar administratia americana analizeaza chestiunea ajutorului militar, dupa seria de infrangeri suferita de fortele ucrainene.

Generalul Martin Dempsey, seful statului major al armatelor Statelor Unite, este deschis pentru noi discutii pe aceasta tema, la fel ca si consilierul lui Barack Obama pe chestiuni de securitate, Susan Rice.

Cotidianul american adauga ca un raport independent, care va fi facut public luni, va sustine ideea trimiterii in Ucraina de armament defensiv si echipamente in valoare de trei miliarde de dolari, inclusiv drone de recunoastere si rachete anti-tanc.

In prezent, ajutorul militar american se rezuma la sprijin "neletal", cum ar fi veste antiglont, echipament medical si radare pentru detectarea tirurilor de mortiere.