Fostul presedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad si-a anuntat duminica revenirea pe scena politica, lansand un site oficial, cu un an inainte de alegerile legislative din Iran. Site-ul Ahmadinejad.ir a fost lansat in acelasi timp cu o pagina de Google+ si un cont pe Instagram. Mahmoud Ahmadinejad, un conservator, a pastrat tacerea de la incheierea mandatului sau si alegerea presedintelui moderat Hassan Rohani in iunie 2013.

Revenirea sa pe scena politica are loc in contextul in care reformatorii si conservatorii din Iran se pregatesc de alegerile legislative prevazute la inceputul lui 2016. Conservatorii il critica tot mai frecvent pe Ahmadinejad pentru modul in care a condus tara in perioada 2005-2013.

Acum cateva zile, Mahmoud Ahamdinejad s-a distantat de un fost vicepresedinte din mandatul sau, Mohammad Reza Rahimi, condamnat pentru coruptie, afirmand ca acuzatiile care il vizau erau anterioare numirii sale in post.

Rahimi a fost numit in 2009 in functia de prim-vicepresedinte. El a fost condamnat la cinci ani de inchisoare si la plata unei amenzi in valoare de peste 300.000 de dolari, potrivit presei iraniene.

Hassan Rohani a facut din lupta impotriva coruptiei una dintre prioritatile sale pentru relansarea economiei iraniene, aflate in criza. Potrivit Transparency International, Iranul se afla pe pozitia a 136-a din 175 in clasamentul mondial al coruptiei pentru anul 2014.

Guvernul lui Ahmadinejad este suspectat de delapidari cu petrol, principala sursa de venit a Iranului, in contextul in care tara era vizata de sanctiuni economice occidentale din cauza programului sau nuclear controversat. In plus, dublul mandat al lui Ahmadinejad a fost marcat de tensiuni diplomatice cu tari din Occident si reprimarea miscarii de contestare in cursul realegerii sale in iunie 2009.