Cel putin 100.000 de persoane s-au adunat sambata in centrul Madridului pentru un miting organizat de partidul antiliberal Podemos, cerand sa se puna capat masurilor de austeritate in Spania, informeaza agentia DPA, citata de Agerpres.

Pablos Iglesias, liderul Podemos (Noi putem), este un aliat apropiat al primului ministru grec Alexis Tsipras, al carui partid Syriza a castigat recent alegerile pe baza unei promisiuni de a pune capat celor sase ani de masuri dure de austeritate impuse de creditorii tarii in schimbul unui ajutor de sute de miliarde de euro.

Iglesias spera ca miscarea sa veche de un an se poate construi pe popularitatea Syriza inaintea alegerilor parlamentare spaniole de la sfarsitul anului, noteaza DPA.

La un miting electoral final saptamana trecuta la Atena, Iglesias a aparut pe scena si a dat mana cu Tsipras. "Schimbarea in Grecia se numeste Syriza. In Spania este Podemos. Oamenii vorbesc aceeasi limba", a declarat Iglesias in fata multimii, vorbind in limba greaca.

Sambata, Iglesias a folosit acelasi limbaj si asa-numitul "Mars pentru schimbare", insistand ca a sosit timpul pentru o schimbare.

Participantii au scandat lozinci precum "Un popor unit nu poate fi invins niciodata" si "Da, putem". Ei purtau drapele ale Syriza, partidul stangii radicale in Grecia, si republicane ale stangii spaniole, noteaza AFP, pe de alta parte.

Sustinatorii l-au ovationat pe profesorul de stiinte politice in varsta de 36 de ani cand a acuzat guvernul conservator al primului ministru Mariano Rajoy ca a inselat poporul.