Premierul grec Alexis Tsipras a cerut, sambata, "timp pentru a respira", intr-un comunicat transmis de biroul sau, asigurand ca "nu cauta conflictul" cu partenerii europeni si internationali, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

Tsipras, intre presiunea Syriza si cea a creditorilor internationaliFoto: Agerpres/AP

"In pofida perspectivelor diferite, sunt absolut convins ca vom gasi in curand un acord favorabil atat Greciei, cat si Europei in ansamblu", scrie el intr-un comunicat in engleza adresat agentiei Bloomberg si transmis ulterior intregii prese.

"Nimeni nu vrea conflict si noi nu am avut niciodata intentia de a actiona unilateral in ceea ce priveste datoria noastra", a declarat seful Guvernului, liderul partidului Syriza, in intentia de a calma jocul la o zi dupa tensiuni puternice.

"Avem nevoie de timp pentru a respira si a ne pune la punct propriul program de relansare pe termen mediu, care va lua in considerare obiectivele de excedent bugetar primar si va include reforme radicale pentru combaterea evaziunii fiscale, a coruptiei si clientelismului", a asigurat Tsipras.

In opinia lui, aceasta "nu inseamna ca noi nu ne vom respecta angajamentele fata de Banca Centrala Europeana sau Fondul Monetar International", creditorii tarii.

Vineri, Grecia si-a exprimat intentia, prin intermediul ministrului sau de Finante, Yanis Varoufakis, sa se elibereze de sub tutela troicai.

Grecia a anuntat insa ca nu va cere incasarea, la 28 februarie, a unui cec de sapte miliarde de euro, reprezentand o noua transa de imprumut, relansand speculatiile privind riscul de a intra in incapacitate de plata.

Adoptand un ton mai conciliant dupa aceste declaratii, Varoufakis a asigurat vineri seara la BBC: "Tot ce le cerem partenerilor nostri este sa ne acorde cateva saptamani pentru a ne pune la punct propuneri foarte gandite, foarte rationale".