Secretarul demisionar al Apararii Chuck Hagel a declarat vineri intr-un interviu ca Statele Unite ar putea avea nevoie in cele din urma sa trimita trupe terestre necombatante in Irak pentru a ajuta in lupta cu fortele Statului Islamic (SI), relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Hagel, care si-a anuntat demisia sub presiune in noiembrie, a declarat pentru CNN ca toate optiunile trebuie luate in considerare in Irak, inclusiv trimiterea de trupe pentru roluri necombatante, cum ar fi colectarea de informatii si localizarea tintelor SI.

"Cred ca ar putea cere o desfasurare viitoare a unora dintre trupele noastre... Daca vom ajunge acolo sau nu, eu nu stiu", a spus el.

Comentariile lui Hagel reitereaza afirmatiile generalului Martin Dempsey, comandantul Statului Major Interarme al SUA, in fata Congresului toamna trecuta cand a spus ca trupele americane ar putea avea nevoie de un rol mai important la sol in Irak, noteaza Reuters.

O astfel de desfasurare s-ar adauga celor 4.500 de trupe SUA deja angajate in formare si rol de consiliere in Irak.

Hagel a declarat de asemenea ca a avut conflicte cu oficiali de la Casa Alba asupra eliberarii prizonierilor din inchisoarea americana de la Guantanamo in Cuba.

Ca secretar al apararii, Hagel a autorizat care detinuti vor fi eliberati si cand. El a afirmat la CNN ca abordarea sa prudenta nu a convenit Casei Albe, explicand ca au fost dezacorduri asupra "ritmului de eliberari".

Intrebat de CNN daca asupra sa au fost exercitate presiuni, Hagel a spus "am a avut o multime de discutii" cu Casa Alba si Congresul despre eliberari.