Cancelarul german Angela Merkel a exclus sambata o "noua stergere" a datoriei Greciei asa cum vrea noul premier grec Alexis Tsipras, relateaza AFP.

"A existat deja o renuntare voluntara a creditorilor privati, bancile au renuntat deja la creante de miliarde in ceea ce priveste Grecia", a justificat cancelarul german intr-un interviu acordat Hamburger Abendblatt. "Nu vad o noua stergere a datoriei", a adaugat ea, potrivit Mediafax.

La inceputul lui 2012, Grecia a recurs la o operatiune de schimbare a datoriei: titlurile creditorilor privati au fost inlocuite cu altele mai putin rentabile. O parte din datorie de circa 100 de miliarde de euro a fost stearsa in acest fel.

Dar tara, aflata sub asistenta financiara internationala din 2010, este incovoiata de datoria de circa 175 la suta din Produsul Intern Brut (PIB).

"Europa va continua sa isi arate solidaritatea cu Grecia si cu alte tari afectate de criza daca aceste tari intreprind reforme si masuri economice", a continuat Merkel, adepta a unei strategii bugetare respinse de noile autoritati de la Atena.

Intrebata despre primele anunturi ale Guvernului Tsipras precum cresterea salariului minim si angajarea functionarilor, Angela Merkel a subliniat: "Noi, adica Germania si alti parteneri europeni, asteptam sa vedem cu ce concept vine spre noi noul Guvern grec".

Tsipras, care intentioneaza sa mearga in Italia si Franta marti si miercuri, vrea renegocierea giganticei datorii a tarii sale.

Nicio vizita a noului premier grec nu este prevazuta pentru moment la Berlin.