Eforturile depuse pentru intarirea legaturilor dintre Statele Unite si Cuba nu vor merge pana la restituirea de catre Washington a controlului asupra golfului Guantanamo, situat in extremitatea de sud-est a insulei caraibiene, a afirmat joi Casa Alba, potrivit AFP.

Presedintele se gandeste intr-adevar ca inchisoarea din golful Guantanamo trebuie inchisa", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest. "Baza navala insa nu este ceva ce ne dorim sa inchidem", a precizat el.

Enclava americana adaposteste o importanta baza navala, precum si extrem de controversatul centru militar de detentie care a inceput sa primeasca suspecti de terorism la patru luni dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.

Presedintele Barack Obama a repetat in numeroase randuri intentia sa de a face tot posibilul pentru a inchide centrul de detentie Guantanamo, reamintind aceasta promisiune saptamana trecuta cu prilejul discursului anual despre starea Uniunii.

Liderul cubanez, Raul Castro, a facut cunoscut miercuri ca restituirea catre Havana a controlului asupra acestui teritoriu de 116 kilometri patrati constituie un prealabil la normalizarea relatiilor cu Statele Unite. Guantanamo se afla sub control american in urma unui trataT incheiat in 1903.

Deschizand o noua era in relatiile lor, Statele Unite si Cuba au anuntat la jumatatea lunii decembrie o apropiere diplomatica care depinde in special de relaxarea sanctiunilor comerciale americane ce afecteaza insula comunista.

Diferitele masuri anuntate de Washington nu pun capat insa embargoului economic impus Cubei in 1961 pe care numai Congresul american il poate ridica, potrivit Agerpres.