Dupa intensificarea atacurilor separatistilor in estul Ucrainei, la Bruxelles se discuta despre un nou val de sanctiuni impotriva Rusiei. Se vor putea pune europenii de acord pentru a actiona eficient impotriva apetitului expansionist al Kremlinului? Ce face intre timp Vladimir Putin? Si care sunt sansele de a vedea Statele Unite furnizand arme Ucrainei?

Amanda Paul si Paul Ivan, experti European Policy CentreFoto: Hotnews

Amanda Paul si Paul Ivan, expertii European Policy Centre de la Bruxelles in spatiul fost sovietic si sanctiunile UE, descriu pentru HotNews.ro atmosfera din cancelariile occidentale si provocarile unui an „foarte foarte greu” atat pentru Ucraina, cat si pentru Europa.

V.M.:La sfârşitul lui 2014 au existat discuţii la Washington despre posibilitatea ca Statele Unite să livreze armament Ucrainei. S-a mai întâmplat ceva în ultima lună?

Amanda Paul: Deocamdată ucrainenii nu au primit nicio armă deşi există posibilitatea să primească armament chiar şi fără necesitatea aprobării unor astfel de livrări de către Congresul american. Iar asta demonstrează reţinerea SUA de a face aşa ceva. Dar cine ştie, poate după ultimul asalt al separatiştilor în Mariupol, faptul că vor mai multe teritorii, poate că americanii ar putea furniza ceva Ucrainei. Ce anume, nu ştiu. Preşedintele Obama a fost foarte clar: este exclusă implicarea militară cu trupe a Statelor Unite în estul Ucrainei.

Paul Ivan: Vedem apeluri şi dinspre republicani de a furniza armament Ucrainei dar Casa Albă nu vrea asta pentru a nu produce o escaladare a conflictului. Oricum Ucraina are nevoie de mai mulţi bani decât ce le-a fost promis de SUA şi UE, iar occidentalii au reţineri să arunce bani în Ucraina din cauza corupţiei mari de acolo. Pe de altă parte, nu prea sunt mulţi bani de cheltuit nici în Europa, aşa că situaţia este departe de a fi roză pentru Ucraina.

EUROPENII SE PUN GREU DE ACORD IN PRIVINTA UNOR NOI SANCTIUNI, IAR RUSII STIU ASTA

V.M.:Care este atmosfera în cancelariile occidentale la aproape un an de la izbucnirea crizei ucrainene?

Amanda Paul: Răspunsul comunităţii internaţionale la criza ucraineană a fost construit mai mult din vorbe decât din acţiuni. Nu văd deocamdată nicio schimbare semnificativă în această privinţă venind dinspre Statele Unite. Poate au nevoie de mai mult timp, dar e clar o lipsă de disponibilitate de a face ceva. În acelaşi timp a apărut şi problema ISIS care are conotaţii globale mai mari decât cea din Ucraina. În prezent nu există intenţii serioase de a creşte sancţiunile la adresa Rusiei sau de a lua măsuri consistente pentru sprijinirea Ucrainei.

V.M.:Şi totuşi statele UE discută despre înăsprirea sancţiunilor la adresa Rusiei.

Paul Ivan: Astăzi, miniştrii de externe UE se vor întâlni dar nu mă aştept să se ia o decizie în această privinţă, ci mai degrabă la o solicitare adresată Comisiei Europene de a pregăti un plan viitor de sancţiuni. O decizie mai clară ar putea fi luată la următoarea întâlnire a Consiliului European din 12 februarie. Rămâne de văzut şi ce vor face grecii, acum după ce am văzut că nu sunt de acord cu sancţiunile.

Amanda Paul: Eu am obiecţii serioase în privinţa abordării UE. În total au existat 24 de declaraţii ale UE cu solicitări adresate Rusiei, la care se adaugă acordul semnat la Minsk în septembrie 2014. Au trecut 6 luni de atunci şi abia acum i se cere Comisiei Europene să pregătească o nouă rundă de sancţiuni? De ce nu s-a făcut asta mai repede? Era clar că Rusia nu va face nimic, astfel că doar s-a pierdut timpul. Există diferenţe de opinie printre statele UE faţă de Rusia şi nu le voi nominaliza pe acelea care se opun unor noi sancţiuni pentru a nu le face de râs. Există însă un numitor comun foarte slab în UE faţă de un noul val de sancţiuni. Iar ruşii ştiu foarte bine asta.

Paul Ivan: E de aşteptat că sancţiunile UE vor fi mai slabe decât cele ale Statelor Unite pentru că la Washington decide o singură administraţie, în timp ce la Bruxelles e nevoie de acordul a 28 de guverne. Asta încetineşte procesul şi rezultatul final e neclar. Dar pentru Rusia, impactul sancţiunilor europene e mai dur pentru că relaţiile comerciale cu UE sunt mai importante, iar investiţiile străine au scăzut mult. E greu să spunem în cifre care este impactul sancţiunilor asupra Rusiei pentru că situaţia economică acolo e foarte fluidă. În 2014, peste 150 miliarde de Euro au plecat de pe piaţa rusă, o parte a acestei fugi de capital fiind cauzată de sancţiunile europene şi americane.

ACTUALA STRATEGIE A UE FATA DE RUSIA NU VA FUNCTIONA

V.M.:Scăderea rublei a dus şi la scăderea popularităţii lui Vladimir Putin?

Amanda Paul: Nu, cel puţin nu până acum. Putin rămâne popular pentru 80-85% din populaţie. Merită subliniat şi că sancţiunile occidentalilor nu au avut niciun impact asupra poziţiei Rusiei în privinţa Ucrainei. Pierderile economice ale Rusiei sunt mai puţin importante pentru Putin decât continuarea strategiei sale de sprijinire a separatiştilor. Adevărat este şi că nu mai există drum de întoarcere pentru el. Dar atacul de săptămâna trecută din Mariupol, de care nu era nevoie, înseamnă că Putin sfidează occidentul. Putin nu este deocamdată foarte îngrijorat de sancţiunile occidentalilor.

Cred că cei din capitalele europene nu-l înţeleg cu adevărat pe Putin: nu-i înţeleg psihologia, nu înţeleg lumea în care Putin a fost educat, cât de departe ar fi Putin dispus să meargă. Poate ar trebui să citească mai multe cărţi pentru a înţelege de unde vine Vladimir Putin. Aceasta e o problemă mare: mulţi europeni încă cred sincer că această politică de calmare va funcţiona. Nu va funcţiona. Putin nu caută oportunităţi de a ieşi cu faţa curată din asta. Nici nu crede că are nevoie de aşa ceva. Putin crede complet în ceea ce face.

Paul Ivan: Dar sancţiunile sunt o modalitate prin care Occidentul semnalează Rusiei că tratează cu seriozitate conflictul din estul Ucrainei. Iar aceste sancţiuni vor costa Rusia. Fără ele, Putin poate ar fi trimis mai multe trupe, ar fi încercat poate să ocupe tot sudul Ucrainei. Chiar dacă nu îl blochează, sancţiunile îi restrâng acţiunile.

RUSIA VA SUPRAVIETUI. PUTIN VA SUPRAVIETUI

V.M.:Cât credeţi că va mai dura acest conflict?

Amanda Paul: Cred că va fi un conflict foarte lung, va dura ani. Nu văd cum ar putea ucrainenii să schimbe situaţia din teren. Ucraina ar trebui să nu mai spere că va lua înapoi acele părţi din Donbas pierdute deja şi ar trebui să se concentreze pe restul ţării şi să asigure stabilitatea acolo. Altfel există un risc foarte serios să piardă chiar mai multe teritorii în favoarea separatiştilor. Cred că nici Vestul nu-şi va schimba abordarea faţă de Rusia. Nu cred că UE va ajunge la acordul necesar pentru a impune mai multe sancţiuni Rusiei. Occidentul trebuie să accepte în schimb că va trebui să sprijine mai mult financiar Ucraina, altfel ţara va intra în faliment. Ucraina va avea un an foarte foarte dificil şi Occidentul va avea un an foarte foarte greu în felul în care va aborda Ucraina şi Rusia.

Rusia va supravieţui, în ciuda dificultăţilor economice, Putin va supravieţui şi economia va rezista. Ruşii încheie acum înţelegeri în toată lumea, au parteneri noi – Turcia, India, Malaiezia. E foarte important şi ce se va întâmpla cu Turcia care, dacă va parafa un acord pentru o conductă prin Turcia pentru gazul rusesc, asta va avea implicaţii uriaşe. Semnalele de la Ankara este că negociază serios cu ruşii şi nu se opun semnării unui contract. Iar asta ar fi un dezastru pentru UE, dar o veste bună pentru Turcia şi Rusia. Dacă Turcia nu va semna nimic cu ruşii, atunci Putin va rămâne fără opţiuni.

Paul Ivan: Putin nu este atât de interesat de Donbas, cât este interesat de întreaga Ucraină. Controlul asupra Donbasului este o cale de a bloca drumul Ucrainei spre integrarea euro-atlantică. Vrea garanţii că Ucraina nu va deveni membru NATO. Interesul militar al lui Putin este să controleze mai multe teritorii în Ucraina decât se întâmplă în prezent pentru a crea o zonă de tampon în jurul oraşelor mari, Donetsk şi Luhansk. Luptele vor continua pentru că separatiştii vor mai mult. Dar Ucraina trebuie să crească numărul soldaţilor trimişi acolo. Ucraina este o ţară cu peste 40 de milioane de oameni care nu reuşeşte să respingă acţiunile a ceea ce este nu mai mult de o brigadă rusească.

Amanda Paul: Dar Ucraina nu are nicio şansă fără sprijin militar din partea Vestului. Aceasta este întrebarea cheie. Ucraina nu poate câştiga de una singură.

  • Amanda Paul este expertul European Policy Center pentru Rusia, Ucraina, Turcia si zona Caucazului. Vorbeste engleza, franceza, turca si rusa.
  • Paul Ivan este analistul European Policy Center specializat in politicile de securitate si aparare ale UE si sanctiuni. A mai lucrat in ministerul de externe al Romaniei si este absolvent al London School of Economics. In Romania este afiliat Centrului Roman de Politici Europene.