Mihail Gorbaciov: Un nou Razboi Rece a fost declarat intre rusi si americani si ar putea degenera intr-un conflict armat
"Nu auzim vorbindu-se decat de sanctiuni ale Americii si Uniunii Europene impotriva Rusiei. Si-au pierdut capul?", a declarat Gorbaciov, citat de agentia Interfax.
"America s-a indepartat in profunzimile junglei si ne trage cu ea", a sustinut parintele perestroikai, apreciat in Occident pentru rolul jucat in caderea Zidului Berlinului, in 1989.
"Si, pentru a spune lucrurilor pe nume, ei (americanii) ne antreneaza intr-un nou Razboi Rece, incercand in mod deschis sa-si urmeze ideea geniala de a vrea sa castige intotdeauna", a adaugat fostul lider sovietic, in varsta de 83 de ani.
"Unde ne vor duce toate astea? Razboiul Rece este deja declarat. Si apoi? Nu sunt in masura sa declar cu siguranta ca Razboiul Rece nu se va transforma intr-un veritabil razboi. Imi e teama ca ei (americanii) isi vor asuma riscul".
Aceste declaratii alarmiste ale lui Mihail Gorbaciov intervin pe fondul crizei ucrainene si a deteriorarii relatiilor dintre rusi si puterile occidentale la un nivel fara precedent de la caderea URSS in 1991.
Dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia si declansarea conflictului care s-a soldat cu peste 5.000 de morti din aprilie in estul Ucrainei, Washingtonul si Bruxellesul au adoptat mai multe serii de sanctiuni economice impotriva Moscovei.
Washingtonul a amenintat cu noi sanctiuni afirmand ca pretul pacii "va continua sa creasca" daca Rusia nu inceteaza sa sustina separatistii pro-rusi din Ucraina.
Ministrii europeni ai Afacerilor externe se reunesc joi la Bruxelles pentru a discuta atitudinea ce trebuie adoptata fata de Rusia dupa reluarea violentelor in estul Ucrainei si bombardarea orasului portuar Mariupol, in urma careia si-au pierdut viata 30 de oameni, sambata.
Uniunea Europeana se orienteaza spre o simpla extensie a listei negre de persoane sanctionate, a spus miercuri o sursa europeana.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Actiunea se vrea un fel de echilibrare in plan mediatic cu acuzatiile aduse Rusiei pentru anexarea peninsulei Crimeea, o provincie autonoma a Ucrainei.
Rusia va incerca o retorica anti-germana, pentru a pune presiune asupra cancelarei Merkel, principalul lider european, alaturi de David Cameron, ce sustine regimul de sanctiuni impotriva Rusiei, recent declarata "stat agresor" de catre parlamentul Ucrainei.
Kremlinul e multumit si de noul guvern grec de extrema-stanga, care la nici 24 de ore de la instalare a aratat public o clara orientare pro-rusa si anti-germana.
Noul ministru grec al apararii, nationalistul Kamenos, vrea sa cumpere arme rusesti (pt un stat NATO e o atitudine neobisnuita) si partidul sau cere ca Germania sa plateasca Greciei "despagubiri de razboi" pentru ocuparea tarii in timpul regimului national-socialist al lui Hitler.
Iar noul ministru grec de externe este un anti-german declarat, extrem de critic la adresa lui Merkel, admirator al lui Putin si amic al ideologului panslavist ortodox Dughin.
Acest razboi rece a inceput tot in cauza voastra. O sa se termine la fel ca primul razboi rece: FALIMENTUL URSS/Rusiei.
Vreti sa se termine mai repede? Lasati Ucraina in pace! Lasati Georgia in pace!
Si asa , urmasii vor citi istoria si vor comenta ...bine , rau....dar vor apuca sa mai comenteze.
Sint convins ca eliminarea fizica a lui Putin linisteste apele si schimba cursul cit mai e vreme.
Si asta nu va disparea de la sine. Rusia a devenit inamicul nr.1 al lumii moderne si aceasta lume va va trimite inapoi in bordeiele pre-Lenin.