Abia instalat in functia de premier al Greciei, Alexis Tsipras (Syriza) a inceput sa-si puna in aplicare promisiunile electorale. A anuntat ca nu e de acord ca UE sa sanctioneze mai dur Rusia, vrea sa cumpere armament rusesc, a promis ca anuleaza vanzarea portului Pireu catre chinezi si a promis ca va reangaja toti bugetarii concediati in ultimii ani. Peste toate planeaza imaginea ministrului sau de Externe, surprins intr-o fotografie in 2013 alaturi de Aleksandr Dughin, ideologul-sef al lui Putin.

Alexis Tsipras vrea sa schimbe pozitia UE fata de RusiaFoto: alexistsipras.eu
  • Prima cearta cu UE pe motiv de Rusia

Marti la pranz, Consiliul European (constituit din sefii de stat si de guvern ai UE) a publicat un comunicat in care ameninta Rusia cu noi sanctiuni dupa masacrul din weekend de la Mariupol. Tsipras a depus o plangere formala la Delegatia Comisiei Europene de la Atena si s-a plans sefei pentru Politica Externa din UE, Federica Mogherini, spunand ca el nu si-a dat acordul pentru comunicatul Consiliului European si nu este de acord cu regimul de sanctiuni impotriva Rusiei.

Un reprezentant al Consiliului European a explicat ulterior ca institutia a cerut o pozitie a Atenei pe continutul comunicatului, dar cum raspunsul nu a venit, a considerat ca este un accept tacit.

  • Relatia Tsipras - Rusia, una amicala

Dar apropierea lui Tsipras de Rusia nu este una de data recenta. El si oamenii sai au o lunga istorie in acest sens. In mai 2014, in plina criza legata de Ucraina si Crimeea, Tsipras a vizitat Moscova si s-a intalnit cu Putin. Mai mult, el si-a afirmat sprijinul pentru asa-zisul referendum pentru independenta din Crimeea. Tot la Moscova a spus ca "UE si-a tras singura un glont in picior" si i-a catalogat pe unii membri ai guvernului ucrainean drept "neo-nazisti" (EUObserver).

Europarlamentarii Syriza au votat impotriva tuturor rezolutiilor anti-Rusia din Parlamentul European.

Nu intamplator, unul dintre primii oficiali cu care Tsipras s-a intalnit luni, dupa ce a depus juramantul de premier, a fost ambasadorul Rusiei la Atena. Acesta i-a inmanat o telegrama din partea lui Vladimir Putin.

  • Cumparari de arme rusesti

Noul ministru al Apararii, Panos Kammenos (presedintele partidului de extrema dreapta Grecii Independenti, aflat in coalitie cu Syriza) a anuntat marti ca Grecia va cumpara arme din Rusia. Este o declaratie menita sa inflameze suplimentar tensiunile Atenei cu Bruxelles-ul, avand in vedere embargoul impus de UE asupra comertului cu armament produs in Rusia.

Panos Kammenos a fost si el intr-o vizita la Moscova in prima parte a lunii ianuarie 2015, unde a discutat despre reluarea cooperarii Rusia - Grecia.

  • Ministrul grec de Externe, un apropiat al lui Dughin

Noul ministru grec de Externe, Nikos Kotzias (membru al Syriza) are o relatie apropiata cu Aleksandr Dughin, ideologul Kremlinului - un promotor al crimelor in numele panslavismului. O imagine din 2013 il arata pe Kotzias alaturi de Dughin, in timpul unei vizite facute de ideologul rus in Grecia.

Post by Anton Shekhovtsov.

Tot in 2013, Dughin insusi scria ca partenerii Rusiei in Grecia sunt Syriza si Grecii Independenti, pentru ca "refuza Atlanticismul, liberalismul si dominatia finatei globale".

  • Oprirea privatizarii Portului Pireu

Noul ministru al Transporturilor Maritime, Thodoris Dritsas, a anuntat marti ca privatizarea Portului Pireu va fi anulata, iar portul - un obiectiv comercial si strategic extrem de important - va ramane sub autoritatea statului elen.

Mai mult, oficialul grec (membru al Syriza) a anuntat si ca vanzarea terminalului de containere catre compania chineza Cosco va fi "revazuta". Reamintim ca firma chineza, alaturi de alte patru consortii internationale, au ramas pe lista scurta a candidatilor la cumpararea terminalului de containere din Portul Pireu - o operatiune de privatizare inceputa de fostul guvern la presiunea FMI-UE cu scopul de a spori competitivitatea si de a micsora deficitul bugetar al Greciei.

  • Reangajarea bugetarilor concediati

Un alt obiectiv asumat de Syriza in campania electorala a fost "repararea" nedreptatilor facute de precedentele guverne sub presiunea UE si a FMI, adica reangajarea miilor de bugetari concediati in ultimii ani. Noul ministru al Educatiei si cel pentru Reconstructie Administrativa au anuntat marti ca toti bugetarii concediati vor fi reangajati. "Nu recunoastem targetul de a micsora statul elen", au spus cei doi oficiali, fapt care sporeste ingrijorarea fata de capacitatea statului elen - oricum supradimensionat - de a sustine fondurile de salarii si pensii.