Presedintele Argentinei, Cristina Kirchner, a anuntat la inceputul acestei saptamani dizolvarea SI, principalul serviciu de informatii al Argentinei, dupa ce a ridicat semne de intrebare asupra unora dintre agentii sai in legatura cu moartea procurorului Alberto Nisman.

SI va fi inlocuit de Agentia federala de informatii, a afirmat presedintele, acuzat de procurorul disparut in circumstante misterioase ca a impiedicat ancheta privind atentatul asupra asociatiei evreiesti AMIA (soldat cu 85 de morti in 1994), transmite Mediafax.

Liderii noii structuri vor fi numiti de Executiv si Parlament, a precizat ea.

In decembrie, Cristina Kirchner a concediat trei dintre principalii lideri ai SI, suspectati de dezertare si lipsa de loialitate, un seism in lumea informatiilor.

Obisnuita cu interventii televizate, a fost prima data de la inceputul cazul cand Kirchner, acuzata de procurorul Nisman ca a impiedicat ancheta pentru a proteja Iranul, s-a exprimat in fata camerelor de luat vederi.

Pana in prezent, Kirchner s-a exprimat in scris, pe contul sau de Facebook. In ultimul sau mesaj, ea isi exprima indoiala cu privire la sinuciderea lui Nisman si denunta un complot al unor fosti agenti ai serviciilor de informatii.

"Sinuciderea (sunt convinsa de acest lucru) nu a fost o sinucidere (...) L-au utilizat cat a fost in viata si apoi, cand n-au mai avut nevoie de el, l-au folosit mort. Este trist si groaznic", a scris ea.

Alberto Nisman, in varsta de 51 de ani, se ocupa de zece ani de ancheta privind atentatul impotriva asociatiei evreiesti AMIA din 1994. El a fost gasit mort duminica in apartamentul sau din Buenos Aires.

La 14 ianuarie, Alberto Nisman a auzat Guvernul ca protejeaza Iranul de orice acuzatie in ancheta privind atentatul impotriva AMIA, pentru a negocia contracte comerciale.